Anul agricol 2007 a fost unul dintre cei mai slabi de dupa 1990, din cauza secetei, care a calamitat culturile vegetale, a facut probleme crescatorilor de animale prin scumpirea furajelor si a determinat cresterea preturilor la alimente de baza precum painea, laptele, uleiul si legumele.
Efectele secetei si-au lasat amprenta si asupra inflatiei, odata cu majorarea preturilor la alimente, dar si asupra cresterii economice.
Productia totala de cereale realizata in acest an este estimata la mai putin de 7,5 milioane de tone, reprezentand jumatate din cantitatea obtinuta anul trecut (15,7 milioane de tone), dar si cea mai mica recolta de dupa 1990. In comparatie, cel mai bogat an agricol de dupa '90 a fost 2004, cu o productie de cereale de 24,4 milioane de tone, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Recolta de cereale despre care s-a vorbit cel mai mult in acest an a fost graul, intrucat obtinerea unei cantitati reduse a alimentat scumpirea painii cu pana la 30%.
Productia de grau din acest an, de circa trei milioane de tone, este nu numai cu 44% mai mica decat anul trecut, dar reprezinta si minimul din ultimii ani, Romania inregistrand intr-un singur an agricol de dupa 1990 o recolta mai redusa, de 2,4 milioane de tone, in 2003.
Performantele recoltei de porumb sunt chiar mai slabe, productia obtinuta in 2007, de circa 3,7 milioane de tone, reprezentand mai putin de jumatate din nivelul de anul trecut, de aproape noua milioane de tone, dar si cea mai redusa cantitate din ultimii 17 ani.
Anul 2007 este al doilea an agricol de dupa 1990 cand randamentul mediu la hectarul de porumb a scazut sub doua tone, fiind recoltate 1,7 tone la hectar.
Un alt record negativ al ultimilor 17 ani a fost stabilit in acest an de recolta de floarea-soarelui, care a totalizat aproape 519.000 de tone, de trei ori mai putin decat anul trecut, cand productia a fost de 1,5 milioane de tone.
Nici productia de legume si fructe nu a scapat de efectele secetei, recoltele fiind cele mai slabe din ultimii ani si determinand cresterea preturilor si a cantitatilor importate.
Efectele secetei si-au facut simtita prezenta si in sectorul animal, crescatorii fiind afectati in special de scumpirea furajelor.