Proiectul de modificare a Legii energiei cuprinde masuri de stimulare a productiei in sistem de cogenerare (electricitate si energie termica) si a celei obtinute din surse regenerabile, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris. Astfel, o parte a tarifului de transport va fi orientat spre aceasta categorie de producatori pentru ca ei sa investeasca in modernizare si sa poata produce energie la preturi competitive.
Opris a aratat ca majoritatea producatorilor in sistemul de cogenerare din Romania nu vor rezista pe piata libera pentru ca nu au preturi competitive la energia electrica. Piata de energie electrica se va liberaliza in totalitate in 2007, cand orice consumator va putea sa-si negocieze contractul de furnizare, criteriul determinant pentru alegere fiind pretul cel mai mic.
Presedintele ANRE a mai precizat ca energia electrica produsa in cogenerare in Romania este mult mai scumpa fata de cea obtinuta in unitati similare din tarile vecine. Reprezentanti din Ministerul Economiei au dat, ca exemplu, CET Mintia, care ar putea inregistra o pierdere de 140 de miliarde de lei in acest an pentru ca produce la preturi mai mari decat poate vinde.