Vor da faliment? Se vor revigora in contextul aplicarii regulilor UE? Vor fi "inghitite" de globalizare? Nimeni nu poate spune cu certitudine ce se va intampla. Insa trebuie sa tinem cont de experienta vecinilor nostri deja integrati si de conditiile economice de la noi.

Nicaieri in tarile din Europa de Est nu a fost o viata roz pentru afacerile mici sau mijlocii, imediat dupa integrare. Astfel, in tari ca Polonia, Ungaria, Cehia, pretul integrarii i-a costat scump pe micii intreprinzatori. Toti aceia care nu si-au constituit o afacere rentabila, bazata pe tehnologii moderne, mici consumatoare de energie, care sa respecte regulile europene de protejare a mediului si a celorlalte norme de protectia consumatorului, vor fi supuse esecului, chiar falimentului. Unii analisti economici sustin ca IMM-urile vor trebui sa-si adapteze ofertele noilor conditii de piata, sa-si retehnologizeze productia, sa-si diversifice oferta comerciala si sa practice un marketing modern. Teoretic suna frumos. Insa cei care cunosc problema din interior isi dau seama ca pentru o firma mica, de tipul IMM-ului, care de-abia supravietuieste de la o luna la alta, de la un an la altul, este foarte greu, daca nu imposibil sa realizeze investitii in tehnologie moderna, sa-si propuna o oferta comerciala diversificata, sa abordeze piata cu o forta care sa-i ofere sanse in viitor.

Castigurile din IMM-uri sunt mici

In cadrul unui IMM, patronul sau patronii traiesc aproape la fel de bine ca un salariat simplu din cadrul unei companii transnationale. Astfel, asa-zisa clasa de mijloc, formata din "micii patroni" ai IMM-urilor, este o categorie care abia face fata puterii de cumparare a salariatilor din cadrul companiilor transnationale de telecomunicatii si publicitate, intrate in tara dupa decembrie 1989.

Din 2007, "jumatate din IMM-uri vor disparea"

Conform unor studii aprofundate, pana in prezent, in Romania, doar 49 la suta dintre IMM-uri au inceput sa adopte standardele de calitate, in timp ce un numar foarte redus dintre acestea sunt interesate de adoptarea inaltelor tehnologii, in special din cauza accesului scazut la finantare. Aceleasi studii arata ca IMM-urile din constructii sunt cele mai preocupate de adoptarea standardelor de calitate, in timp ce acelea din agricultura sunt interesate de cercetare-inovare.
Unii analisti economici, precum Ilie Serbanescu, apreciaza ca "jumatate din IMM-uri vor disparea ca urmare a costurilor de operare ce le presupune integrarea. Costurile privind calitatea, respectiv cele de acreditare si audit, costurile pentru protectia consumatorului, la care se mai adauga si cele administrative, vor asupri IMM-urile dupa 2007", adauga Serbanescu. "In Polonia, dupa integrare, 70% din IMM-uri au disparut, iar in Ungaria 50%, acestea fiind inlocuite intr-o proportie covarsitoare de firme din UE", sustine acelasi analist.
Dincolo de orice teorie fatalista, sunt numerosi aceia care atrag atentia asupra evolutiei pietii economice romanesti si a intreprinderilor mici si mijlocii, dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Fara indoiala ca retete exacte privind evolutia pozitiva a acestui important sector economic nu exista. Cu siguranta insa, cei care ne vor guverna in viitorii patru ani trebuie sa ajute intreprinderile mici si mijlocii cu credite cu dobanda redusa, cu fonduri nerambursabile pentru retehnologizare si investitii menite sa diminueze impactul "2007" asupra acestui sector economic.