Legile retrocedarii se aplica in functie de interesul celor aflati la carma judetului. Sute de hectare de teren din jurul Craiovei nu pot fi retrocedate din cauza indolentei autoritatilor judetene. Alte cateva sute au fost insa "maritate" cu viteza luminii datorita pozitiei strategice, care ii poate umple de bani pe cei care s-au trezit cu titlul de proprietate in brate.

Aceeasi lege a retrocedarii, solutii diferite. Cum este posibil? Balanta se inclina in functie de interesul baietilor destepti din imobiliare conectati la varful Comisiei Judetene de Aplicare a Legilor Fondului Funciar si al Prefecturii Dolj. Stau marturie doua cazuri solutionate diametral opus. Primul este cel al Statiunii de Cercetare-Dezvoltare Simnic, de unde fostul prefect Silviu Dumitru, in colaborare cu seful juristilor din Prefectura Dolj, Eugen Marinescu, a rupt aproape o mie de hectare fara sa tina cont de legi. Terenurile le-au atribuit cu viteza halucinanta Primariilor Ghercesti si Simnicu de Sus pentru a-i pune in posesie pe cei care au solicitat pamant. Considerand cercetarea un moft, fostul prefect a facut ce au vrut muschii lui cu mia de hectare.
La polul opus este Statiunea de Cercetare Legumicola Isalnita, in cazul careia fosta conducere a prefecturii a descoperit ca exista cadrul legal pentru a nu se atinge decat de o parte din teren. Din cele 224 de hectare cate a mai avut statiunea, 142 au fost deja retrocedate, 36 au ramas pentru cercetare, iar diferenta, de 46 ha, nu o doreste nimeni, dupa cum spune directorul statiunii, Ioan Pintilie. "60 de hectare au fost retrocedate la Cotofeni, 82 la Isalnita, iar 36 au ramas destinate cercetarii. Restul a ramas la Isalnita, iar pentru aceste hectare nu sunt acte de retrocedare", a declarat Pintilie.
Desi restituirea terenurilor de la Isalnita catre fostii proprietari, unora mai mult, altora mai putin, nu a fost scutita de scandaluri si banuieli de marsavii imobiliare, mare parte din terenul luat statiunii a fost supus retrocedarii prin hotarare de guvern. Adica exact ce nu s-a intamplat la Statiunea de la Simnic, unde terenul a fost hacuit prin decizii administrative ale Comisiei Judetene de Fond Funciar.

Bomba sociala, suspendata

Statiunea Legumicola Isalnita are probleme mai mari decat cele legate de retrocedare. Directia Generala a Finantelor Publice Dolj a sechestrat mai multe active bucata cu bucata, ajungand in cele din urma sa scoata la licitatie un bloc de apartamente al statiunii in care locuiesc zeci de persoane. Amenintati de perspectiva de a ramane in strada, oamenii s-au adresat instantei, lucru pe care l-a facut si statiunea. Actiunile au dat roade si au inmuiat fiscul, care ameninta sa scoata la vanzare blocul pentru ultima data in decembrie. Nu a mai facut-o, asteptand sa se termine mai intai procesele. "Noi am contestat dreptul fiscului de a vinde blocul respectiv. E ca si cum statul se executa singur", a spus Pintilie.
Unele magazii si cladiri ale statiunii au fost deja cumparate de o firma din Valcea, de care se leaga numele lui Dinel Staicu. Directorul statiunii spune ca afaceristul nu a obtinut nici un metru de teren in interiorul acesteia. "Terenurile de sub cladiri si dimprejur nu au facut obiectul retrocedarii. Firma din Valcea a cumparat niste magazii si doua sedii de ferma la Cotofeni si la Simnic", a precizat Pintilie.

Penitenciarul Pelendava, mina de aur

Alta unitate a statului care sta cocotata pe o avere imobiliara vanata de samsari este Penitenciarul Pelendava de pe raza teritorial-administrativa a comunei Malu Mare. Primarul Alexandru Dicu se plange ca nu a reusit sa retrocedeze nici un centimetru patrat. "Am facut demersuri peste tot, la prefectura, la Ministerul Justitiei, dar nu am primit nici un raspuns. Comisia Judeteana a validat anexele pentru o suprafata de 190 de hectare de teren, dar procesul s-a oprit aici pentru ca e nevoie de avizul ministerului. Oamenii au dat primaria in judecata, au castigat si acum ma pun pe mine sa platesc daune cominatorii zilnice pentru ca nu le dau pamantul inapoi. Am vorbit si cu actualul prefect si mi-a spus ca se va interesa de situatie. Daca la Statiunea de la Simnic pot intelege ca terenul este retinut pentru cercetare, nu inteleg ce cercetare fac puscariasii pe cele 500-600 de hectare de aici", a declarat Dicu.