Cutivatorii de cartofi bihoreni s-au plans in fata reprezentantilor Ministerului Agriculturii, prezenti cu ocazia cele de-a doua editii a Conferintei pentru Agricultura, organizata de Federatia Patronilor Bihor la Oradea, ca nu-si mai pot vinde productia intrucat, de la inceputul anului, piata autohtona a fost invadata de cartofi bolnavi, adusi din Polonia de tot felul de speculanti care vor sa se imbogateasca peste noapte.
Iosif Cubelac, cultivator de cartofi din Sinteu, ne-a declarat ca, in Polonia, o mare parte dintre culturile de cartofi obtinute in 2007 au fost infestate de diferiti paraziti, imbolnavindu-le. Imediat autoritatile au luat atitudine si au interzis ca acele soiuri si culturi de cartofi sa fie scoase la comercializare. De asemenea, au impus cultivatorilor sa le depoziteze si sa le distruga. Nu toti insa au fost de acord cu aceasta masura. Unii, mai smecheri, au luat legatura cu speculanti din tara noastra, chiar si din Bihor, oferind cartofii infestati la vanzare. "Pretul cu care sunt vanduti cartofii polonezi bolnavi pe piata bihoreana este de 0,1 leu/kg (1.000 de lei vechi). Bineinteles ca speculantii nu au stat pe ganduri, ci si-au trimis mijloacele de transport in Polonia si le-au umplut cu sute si mii de tone de cartofi bolnavi. Toata aceasta cantitate suspecta intra acum in judet prin Ungaria, ba chiar in tara, si este livrata catre supermarketuri. Pretul cu care sunt achizitionati de acestea variaza intre 5 si 6 lei. Asa ajung cartofii bolnavi la comercializare si apoi pe masa bihoreanului, fara ca cineva sa se fi sesizat si sa ia masuri. Or, noi, producatorii locali, sau chiar cei de afara, nu putem concura cu pretul cartofilor infestati si am ajuns in pragul falimentului. Mai deunazi am fost martor la descarcarea unui astfel de transport in parcarea unui supermarket din Oradea si, dupa ce l-am intrebat pe cel care l-a adus de unde il are, acesta recunoscand ca este din Polonia, l-am avertizat ca pune in pericol sanatatea oamenilor. El mi-a raspuns senin ca nu-l intereseaza decat sa devina milionar. Si milionar va ajunge daca este lasat sa vanda in cotinuare. Numai la un transport, din calculele noastre, se scot circa 60-100 de milioane de lei vechi, si mentionez aici numai profitul net", a precizat cultivatorul din Sinteu.
Transporturi de cartofi fara acte in regula au fost confiscate de comisarii Garzii Financiare Bihor. Aceste transporturi s-au inmultit cu precadere in ultima luna. Calin Gal, comisarul-sef al GF Bihor, ne-a declarat ca in februarie au fost confiscate mai multe transporturi. Unul de 24,87 t, avand ca destinatar o firma fictiva, numita la plesneala, SC Quik SRL Oradea; un alt transport de 12,6 t, iar altul de 24 t catre firma-fantoma SC Piu Piu tot din Oradea. Si mai sunt si altele. "Sunt convins ca exista mult mai multe transporturi. Nu le putem prinde pe toate, insa
ne-am mobilizat cu totii la monitorizarea pietei si incercam sa facem fata", a conchis seful GF Bihor.