Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ar putea castiga din vanzarea pachetului detinut la Banca Comerciala Romana mai mult cu doua treimi decat toate participatiile de capital detinute de institutie in Romania.
Potrivit analistilor citati in presa centrala, este foarte probabil ca ofertele celor doi finalisti la privatizarea BCR sa depaseasca 3,7 miliarde de euro. In aceste conditii, sumele incasate de BERD si International Finance Corporation (IFC) ar putea ajunge la aproape 1,5 miliarde de euro, respectiv peste 745 de milioane de euro fiecare. Participatia la BCR apare in datele BERD cu o valoare de 97,8 milioane de euro, iar toate aporturile de capital ale institutiei europene in Romania, directe si indirecte, insumeaza aproape 380 de milioane de euro. BERD si IFC ar putea castiga din vanzarea cotei detinute la BCR cate 650 de milioane de euro.
Directorul BERD pentru Romania, Hildegard Gacek, a refuzat sa comenteze situatia. Intrebata in cadrul unei conferinte de presa despre o eventuala renegociere a conditiilor initiale, Gacek a afirmat ieri ca procesul de privatizare este in derulare, iar detaliile vor fi cunoscute numai dupa anuntarea castigatorului. (Mugur Cosmin)