Inundatiile au distrus case, au omorit pasari si animale, dar au afectat si potentialul agricol al judetului, prin imposibilitatea folosirii a peste 10.000 de hectare de teren pe o perioada nederminata de timp. Cei mai afectati sint micii producatori agricoli, pentru care exploatarea parcelelor de teren pe care le detin reprezinta singura sursa de venit. Acum nu mai au nici macar atit, natura transformind terenurile cu pricina in suprafete desertificate sau mici mlastini.

11 localitati lovite de inundatii

Cea mai mare parte din suprafetele de teren afectate de inundatiile din aceasta vara este acoperita in prezent de aluviuni si dune de nisip, care fac practic imposibila cultivarea lor. Oricine s-ar incumeta sa cultive aceste terenuri trebuie sa se astepte din start la o pierdere semnificativa de productie. O scurta trecere in revista a pagubelor provocate de inundatii in judet ne arata ca au fost afectate 10.400 ha, cele mai lovite fiind culturile de porumb (5.660 ha), griu (3.058 ha) si floarea-soarelui (3.078 ha). Pagube insemnate au fost inregistrate si la culturile de orzoaica (1.911 ha), soia (547 ha), legume (361 ha), lucerna (816 ha), pasuni (1.460 ha), livezi si vii (224 ha). Suprafata afectata de calamitati este destul de mare, cuprinzind zona localitatilor Cosmesti, Umbraresti, Ivesti, Liesti, Tudor Vladimirescu, Fundeni, Namoloasa, Piscu, Independenta, Branistea si Sendreni.

S-a deschis din nou sezonul la despagubiri

Agricultorii galateni, care au fost suficient de inspirati ca sa-si asigure culturile, au fost deja despagubiti de ministerul de resort. Guvernul a decis sa acorde despagubiri doar pentru anumite culturi, respectiv griu (2.087 ha), orz (190 ha), porumb (227 ha), floarea-soarelui (262 ha), orzoaica (80 ha), soia (38 ha) si legume (26 ha). Vestea buna este ca Ministerul Agriculturii a primit fonduri suplimentare pentru despagubirea producatorilor agricoli ale caror culturi au fost afectate de inundatii in acest an, fiind vorba de 44,5 miliarde de lei. Executivul a adoptat si o hotarire de guvern (HG 1.227/2005), in vederea acordarii de compensatii banesti pentru pagubele provocate de fenomenele meteorologice, din perioada aprilie-septembrie 2005, culturilor infiintate in toamna lui 2004 si primavara anului 2005, precum si pentru vita-de-vie si pomii fructiferi. Directorul adjunct din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Galati, Profira Onode, ne-a declarat ca producatorii care si-au asigurat culturile trebuie sa depuna documentatia in termen de 60 de zile de la data adoptarii reglementarii amintite, respectiv 20 noiembrie. Cei care nu o vor face, se vor gasi in aceeasi barca cu agricultorii care nu si-au asigurat culturile, in sensul ca nu vor vedea nici un ban de la stat.

Prea putin interes pentru asigurari

In teritoriu a iesit in evidenta, in urma verificarilor efectuate de reprezentantii DADR Galati, o situatie destul de trista in privinta societatilor dispuse sa-si asigure culturile. Se constata astfel ca in majoritatea comunelor afectate de inundatii doar cite o singura societate cu profil agricol si-a asigurat culturile, punindu-se astfel la adapost de un eventual prejudiciu cauzat de calamitati. Fondurile cheltuite pentru asigurarea culturilor nu sint asa mari cum s-ar crede la prima vedere. Nu ne-am propus sa facem reclama firmelor de asigurari, insa aceasta practica se dovedeste in final a fi cea mai eficienta in cazul aparitiei unor situatii nedorite, cum e cazul inundatiilor. Conform calculelor efectuate de o firma de asigurari, pentru 10 milioane de lei cheltuiti cu lucrarile agricole pentru un hectar de teren, producatorul ar trebui sa scoata din buzunar 160.000 de lei, in conditiile in care 50% din asigurare este suportata de ministerul de resort. Cei interesati ar beneficia de reduceri si mai mari in functie de suprafata asigurata, dar si de vechimea colaborarii cu respectiva firma de asigurare.

Mlastini si dune de nisip

Cam la asa ceva s-ar rezuma situatia in privinta celor 10.400 ha afectate de inundatiile din vara, care, conform opiniei specialistilor, nu mai pot fi folosite deocamdata in scop agricol. In urma unui ordin al prefectului Mihai Capra, la nivel judetean s-a dispus constituirea unei comisii pentru delimitarea perimetrelor de ameliorare a terenurilor degradate in urma inundatiilor produse in vara acestui an. Din aceasta fac parte reprezentanti ai DADR Galati, ai Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara, ai Agentiei Regionale de Protectia Mediului, ai Oficiului Judetean de Studii Pedologice si Agrochimice si ai Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare. Verificarile in teren au scos in evidenta faptul ca cele mai mari suprafete afectate de inundatii se gasesc pe raza comunelor Namoloasa (4.000 ha), Piscu (1.400 ha) si Fundeni (1.376 ha). Acestora li se adauga alte citeva mii de hectare in zona comunelor Independenta (900 ha), Ivesti (650 ha), Branistea (800 ha) si Tudor Vladimirescu (400 ha).

Cine plateste pagubele?

Specialistii au descoperit ca in multe zone s-a format o textura argiloasa la suprafata solului, un strat impermeabil, care nu mai permite accesul apei. Singura solutie in asemenea cazuri este realizarea scarificarii, o procedura ce consta in executarea unor lucrari de arat la o adincime de 60 cm, fara intoarcerea brazdelor. Metoda este destul de costisitoare, fiind nevoie de 15 milioane de lei pentru fiecare hectar de teren ameliorat, ceea ce ar insemna ca, la nivelul judetului, ar fi nevoie de peste 150 de miliarde de lei. Bani pe care majoritatea producatorilor agricoli nu ii va avea niciodata. Partea buna e ca ministerul de resort a acceptat ca lucrarea sa fie efectuata exclusiv din fonduri provenite de la bugetul de stat. Problema care se pune este cind vor veni acestea. DADR Galati va inainta saptamina viitoare toata documentatia necesara la Ministerul Agriculturii, urmind ca banii sa fie alocati cel mai probabil in cursul anului viitor.