Fondurile nerambursabile oferite prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), respectiv sesiunea din august 2008, nu au fost accesate decat prin patru proiecte apartinand firmelor din judetul nostru. Desi numarul posibililor beneficiari nu a fost foarte mare, toate proiectele depuse au fost eligibile.

La Galati vor ajunge circa 2 milioane de lei, reprezentand valoarea eligibila a proiectului depus de o firma din Tecuci care a cerut banuti pentru infiintarea unei unitati de procesare lapte in Tecuci. Finantarea a fost obtinuta in cadrul Masurii 123, "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere". Tot prin PNDR, insa prin Schema de ajutor XS 28/2008, s-au obtinut aproximativ 5 milioane de lei, reprezentand valoarea eligibila a proiectului. Banii vor ajunge la o firma din Galati pentru o unitate de prelucrare primara a lemnului in cherestea si instalatie pentru valorificarea deseurilor lemnoase in energie termica si brichete de rumegus.

Doua finantari reportate

Conform noilor rapoarte de selectie publicate de APDRP, doua proiecte din judetul nostru au fost reportate pentru urmatoarele sesiuni de finantare astfel incat beneficiarii vor fi nevoiti sa mai astepte cele peste 9 milioane de lei care au fost solicitate de cele doua firme. Este vorba despre o firma din Tecuci care a solicitat pentru proiectul "Modernizare si extinderea fabricii de produse din carne" suma totala 119.248.907 lei (dintre care cheltuieli eligibile sunt doar 2.018.941 lei) si o firma din Galati care pentru proiectul "Infiintare unitate de vinificatie Domeniile Nicoresti" a cerut suma de 236.402.713 lei (dintre care valoarea eligibila este de doar 7.286.871 lei).

La nivel national, la aceasta sesiune 122 de proiecte au fost selectate pentru finantare prin PNDR, 33 au fost declarate neeligibile, iar 73 sunt reportate pentru urmatoarele sesiuni de finantare.

Pentru cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere sunt disponibile peste 1,07 miliarde de euro, fonduri nerambursabile care pot fi accesate incepand din acest an si pana in 2013.

Bugetul total estimat al Ajutorului de stat XS 28/2008 "Stimularea microintreprinderilor din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere lemnoase si nelemnoase care va fi acordat in cadrul schemei, angajat pentru intreaga durata de aplicare a acesteia, este echivalentul in lei a sumei de 110.000.000 euro. Sprijinul public nerambursabil reprezinta 80% contributie comunitara din FEADR si 20% contributie nationala de la bugetul de stat.