Dupa subventiile pentru motorina, seminte, ingrasaminte si produse agricole, o data cu aderarea la UE, romanii ar putea primi sprijin de la stat sa se mute la tara. Ajutorul ar putea ajunge la cateva zeci de mii de euro.
O data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, tinerii care viseaza la o afacere in domeniul agricol ar putea beneficia de sprijin financiar de pana la 40.000 de euro. Singurul impediment ar fi acela ca ei ar trebui sa se mute in mediul rural. "Aceasta subventie ar fi deosebit de buna pentru ei, deoarece persoanele tinere, cu preponderenta cele din mediul rural, nu au alte surse de venit. Beneficiind de o astfel de subventie, le va fi mai usor sa porneasca in viata", a declarat Valentin Bulumaci, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. Potrivit acestuia, banii ar putea fi insa insuficienti pentru o persoana care locuieste la oras si hotaraste sa se mute la sat, dar nu are nici casa si nici pamant acolo.
Afirmatia e sustinuta si de primarii localitatilor din judet. "Ar fi nevoie de o astfel de subventie, mai ales ca tinerii nu prea investesc in agricultura. Nu cred insa ca 40.000 de euro sunt suficienti pentru o persoana care doreste sa se mute si nu are casa si pamant", a spus Nicolae Dragoi, primarul localitatii Dabuleni, declarata de ceva timp oras.
"Aproximativ 60% din cei care muncesc pamantul sunt tineri"
Situatia nu este insa aceeasi la nivelul tuturor localitatilor. "Tineri care sa investeasca in agricultura se mai gasesc. Cred ca aproximativ 60% din cei care muncesc pamantul sunt tineri. Majoritatea lor sunt localnici. Subventia ar fi binevenita. Banii ar fi insa suficienti doar pentru o investitie initiala, nu pentru extindere", a declarat Ion Traistaru, primarul comunei Sopot. Acesta crede, la randul sau, ca pentru o familie care decide sa se mute la tara, dar nu are casa si pamant 40.000 de euro nu ar fi suficienti daca vorbim de o afacere la standarde europene.
Subventionarea, in stadiu de discutie
Subventionarea tinerilor care viseaza la o afacere in domeniul agricol se impune in conditiile in care in Romania se inregistreaza un deficit in dezvoltarea sectorului agricol. "Deocamdata e in stadiu de discutie. Oficial nu s-a stabilit inca nimic. E important insa sa se incurajeze tineretul sa investeasca in agricultura", a spus Bulumaci.
Din cele peste 600 de milioane de euro pe care le va primi tara noastra pentru dezvoltarea infrastructurii rurale se vor mai da bani si pentru fermierii aflati in pragul pensionarii, care isi lasa afacerea pe mana unui mostenitor si se vor face investitii in modernizarea fermelor deja existente.