Chiar daca liberalizarea contului de capital s-a putea amana, unele banci au inceput inca de pe acum sa reduca drastic dobanzile la depozitele in lei. Altfel spus, bancile isi iau masuri de siguranta in perspectiva liberalizarii contului de capital, care va permite persoanelor fizice straine sa-si constituie depozite in Romania, mult mai profitabile decat in Europa.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat ieri ca-si mentine pozitia privind acordarea accesului nerezidentilor la depozitele in lei pe termen scurt in prima parte a acestui an, considerand inoportuna o noua amanare a liberalizarii contului de capital, sustin surse apropiate negocierilor cu FMI, preluate de Mediafax.
Luand in considerare termenele anuntate initial de BNR, bancile, fara prea mult tam-tam, au inceput scaderea dobanzilor la depozite, scadere care a avut loc, pentru o mare parte dintre ele, chiar de doua sau de trei ori in aceasta luna. De pilda, UniCredit a operat o reducere de doua ori, ajungand la 10% pe an, de la 14,5% pe an, nivel pe care il avea inaintea primei reduceri a dobanzii.
Totusi, cea mai consistenta scadere este in cazul HVB, care a redus dobanzile practicate la depozitele in lei constituite de populatie intre 2,5 si 3,5 puncte procentuale. Astfel, banca are acum o dobanda de 8% pe an la depozitele pe termen de 12 luni, adica cea mai mica de pe piata, in vreme ce Banca Comerciala Romana (BCR) ofera o comanda dubla la acelasi termen, respectiv 16%. Un alt exemplu este BRD-Groupe Société Générale care, pentru acelasi termen, ofera o dobanda de 14,75%, iar Alpha Bank 14,5%.
Potrivit previziunilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), inflatia va fi in jur de 9 procente in primele luni ale acestui an. Drept urmare, cei care aleg sa-si depoziteze leii la HVB vor castiga doar un procent la depozitele pe o luna, remunerate cu dobanda de 10%.
Jucatorii importanti practica dobanzi cu 5-6% mai mari
De altfel, bancile care se bazeaza pe clienti cu potenta financiara oarecum redusa, care isi constituie depozite de mica valoare, practica dobanzi la depozite mult mai mari (cu cinci sau chiar sase puncte procentuale mai mult) decat bancile care au clienti in majoritate companii (eventual straine).
Pe de alta parte, aceste banci au un numar important de clienti straini, iar in perspectiva liberalizarii contului de capital, care va permite persoanelor fizice straine sa-si constituie depozite in Romania, mult mai profitabile decat in Europa, s-ar parea ca aceste banci incep sa-si ia masuri de siguranta, scazand dobanzile.
Este insa cam devreme, avand in vedere ca liberalizarea contului de capital (programata de BNR in aprilie acest an) s-ar putea amana poate chiar pentru anul viitor, asa cum spunea recent premierul Calin Popescu-Tariceanu.
a€žPoate fi si liberalizarea contului de capital o cauza pentru scaderea dobanzilor la depozite, dar trebuie tinut cont si de semnalele Bancii Nationale a Romaniei, care a tot scazut dobanda de interventiea€œ, precizeaza presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea (foto). La inceputul acestui an, banca centrala a anuntat ca a redus la 16,5% dobanda de interventie, ca urmare a accelerarii procesului dezinflationist din ultimele doua luni.
Totodata, rata anuala a inflatiei a coborat, in decembrie anul trecut, la nivelul de 9,3%, ca efect al temperarii ritmului de crestere a preturilor de consum din ultimele doua luni.
De altfel, in ultimele 12 luni, rata dobanzii de interventie s-a redus cu 4,75 puncte procentuale, fata de o scadere cu 4,80 puncte procentuale a ratei inflatiei.