Comisia de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) va primi astazi ofertele angajante pentru preluarea institutiei de credit, pe lista investitorilor interesati figurand noua institutii internationale de credit. Astfel, in competitia pentru achizitionarea a 61,88% din actiunile BCR s-au inscris Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank, Erste Bank, Dexia, KBC si BNP Paribas.
Unul dintre cei mai dornici investitori pentru preluarea BCR pare a fi Banco Comercial Portugues. Potrivit Reuters, directorul executiv al respectivei institutii de credit, Paulo Teixeira Pinto, a declarat recent ca achizitia celei mai mari banci romanesti este „o oportunitate unica si irepetabila“. Teixeira Pinto a mai spus totodata ca „Banco Comercial Portugues are structura financiara necesara pentru a face aceasta oferta“.
In privatizarea BCR, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a stabilit ca pretul oferit va reprezenta 90% din grila de evaluare pentru departajarea competitorilor si numai 10% din punctaj va tine cont de criteriile tehnice.
Comisia de privatizare va selecta doi investitori pentru negocierile finale, care vor inainta oferte financiare imbunatatite, cu valori mai mari decat cele prezentate in prima etapa. Castigator va fi declarat ofer-tantul care va avansa cel mai mare pret pentru pachetul de actiuni.
Potrivit unor rapoarte realizate de bancile Keefe, Bruyette and Woods si Goldman Sachs, intregul pachet de actiuni al celei mai mari banci din Romania este evaluat la
5,5 miliarde de euro, respectiv la o suma cuprinsa intre 3,8 si 5,8 miliarde de euro.
AVAS este principalul actionar al BCR, cu 36,88% din capital, dupa ce a vandut anul trecut un pachet de 25% plus doua actiuni Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si diviziei de investitii in sectorul privat a Bancii Mondiale, International Finance Corporation, pentru 222 de milioane de dolari.