Producatorii de lapte din Romania atrag atentia Ministerului Agriculturii asupra faptului ca noul sistem de subventionare va duce la disparitia a jumatate dintre producatorii autohtoni de lapte. Iar mentinerea acestui sistem va creste alarmant procentul importului la lapte dupa aderarea in UE, mentionand ca momentan laptele este produsul de consum cel mai putin importat.
Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) isi manifesta nemultumirea fata de modalitatea de acordare a sprijinului financiar pentru sectorul zootehnic din Romania, respectiv pentru fermierii producatori de lapte ca materie prima. Potrivit reprezentantilor APRIL, subventiile acordate anul acesta vor fi reduse la jumatate fata de 2005, avand in vedere ca Guvernul a decis ca acordarea lor sa nu mai fie facuta pe litrul de lapte, ci pe cap de animal. Dar si in aceasta modalitate de acordare a subventiilor vor exista discriminari, unele venite sa incurajeze fermierii, altele nu. Astfel, un supliment financiar va fi dat producatorilor de lapte pentru fermele care beneficiaza de un certificat ecologic sau celor care si-au inregistrat animalele in registrul genealogic al ministerului de resort.
Pe de alta parte, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, considera nejustificata nemultumirea APRIL, aratand ca acest nou sistem de subventionare va stimula, pe langa cresterea calitatii laptelui, si imbunatatirea raselor de animale, un animal de rasa primind o suma dubla. Ministrul mai este de parere ca acest nou sistem de ajutorare a fermierilor va creste si competitivitatea pe piata laptelui.
Producatorii de lapte il mai acuza pe Flutur de faptul ca prin declaratiile sale ar fi incercat sa-i faca sa se certe cu procesatorii, spunand ca vina este a acestora din urma. Dar fermierii s-au declarat multumiti de colaborarea pe care au avut-o pana in prezent cu procesatorii, care nu s-au ridicat cu pretentia de a achizitiona laptele la un pret mai mic de cand a fost instituit sistemul subventiilor de la stat. La randul lor, procesatorii au spus ca profitul lor este mult mai mic fata de cel al procesatorilor din UE, desi pretul laptelui este la fel, iar conditiile lor de colectare sunt ingreunate si din cauza infrastructurii si a faptului ca producatorii sunt dispersati ca si locatie.

Subventii prea mici pentru lapte

O alta problema legata de subventii, pe langa faptul ca banii sunt putini, este ca ei vor fi distribuiti si mult mai rar, adica maximum de doua ori pe an. Singurii fermieri care vor putea beneficia de doua incasari pe an sunt cei ale caror animale vor fata intre 1 ianuarie-1 mai, aici intrand si banii alocati pentru vitei.
In concluzie, daca in 2005 ajutorul era in medie de 11.850.000 de lei pe cap de animal, anul acesta va fi de 7.000.000 lei, putand chiar sa scada la 5.000.000 de lei in cazul in care nu exista si vitel.
O alta acuzatie adusa de reprezentantii APRIL autoritatilor este si faptul ca noul sistem de acordare a sprijinului financiar nu deosebeste destinatia finala a produsului obtinut in ferma (lapte, carne etc.) si nu incurajeaza valorificarea laptelui in unitatile de prelucrare. Asociatia este de parere ca acest lucru va duce la o incurajare a "productiei la negru", atata vreme cat subventia nu mai este conditionata de prelucrare in unitatile aprobate.
Astfel, noul sistem de ajutor financiar va afecta serios atat activitatea producatorilor de lapte, cat si adaptarea la cerintele Uniunii Europene, potrivit Asociatiei Patronale din Industria Laptelui.