Mariustuca.ro / 2 cesti de ceai verde sunt echivalente cu 7 pahare de suc proaspat de portocale in privinta aportului de antioxidanti, care determina celulele canceroase sa se autodistruga (Autoare: Magda Marincovici)
Alb, rosu, negru, verde, toate sortimentele de ceai provin din acelasi arbore, Camelia Sinensis, originar in principal in China si Thailanda. Frunzele sunt recoltate si uscate. Din cauza oxidarii si fermentarii influenteaza culoarea si gustul mai mult sau mai putin puternic al ceaiului. Sunt aproximativ 3.000 de varietati, dar dintre acestea, ceaiul verde este cel mai apreciat, in special, pentru beneficiile lui asupra sanatatii. Ceaiul verde conserva toate proprietatile, deoarece trece printr-un numar mic de transformari, comparativ cu alte sortimente de ceai. Ceaiul verde contine trei principale familii de antioxidanti: catechine, teaflavine, tearubigine. Adica intr-o ceasca de ceai verde sunt pana la 400 mg de polifenoli totali, potrivit Agentiei Nationale pentru Securitatea Alimentelor (ANSES). Datorita acestor compusi, doua cesti reprezinta echivalentul a sapte pahare de suc de portocale; rolul de antioxidant al extrasilor de ceai verde este, de altfel, de patru ori mai puternic comparativ cu cel al vitaminei C. Substanta antioxidanta cea mai importanta a ceaiului verde este EGCG (epigalocatechina-3-galate), un polifenol puternic din familia catechine, care ajuta la autodistrugerea celulelor canceroase. Multe studii confera ceaiului verde virtuti speciale in prevenirea cancerului: reduce riscul de aparitie a cancerului cavitatii bucale. In schimb, poate sa influenteze anumite tratamente de chimioterapie.
Pe de alta parte, ceaiul verde reduce riscul bolilor cardiovasculare, in principal datorita actiunii flavonelor si catechinelor, stopeaza dezvoltarea cariilor dentare, favorizeaza eliminarea kilogramelor in plus, prin actiunea asupra masei adipoase, contribuie la imbunatatirea densitatii osoase. Sunt, de asemenea, studii care demonstreaza rolul ceaiului verde in preventia bolii Alzeimer.
Pentru un ceai verde de buna calitate se recomanda sa-l cumparam pe cel vrac, nu la pliculete. Pentru a conserva prospetimea si calitatile nutritionale si organoleptice ale frunzelor, este bine sa cumparam cantitati mici si sa le conservam la adapost de lumina. In momentul cand preparam, trebuie sa stim ca sunt suficiente intre 3 si 5 minute de infuzare pentru a se elibera peste doua treimi dintre antioxidanti. Atentie! Nu trebuie sa lasam apa sa fiarba, temperatura ideala pentru infuzie fiind 70 de grade Celsius, temperatura care pemite conservarea gustului si a proprietatilor nutritionale ale ceaiului verde.