MAGAZIN : Oficialitati engleze interesate de fenomenul OZN (Autor : DAN D. FARCAS) (1)

Cu catva timp in urma am inserat pe aceasta pagina incidentul OZN trait de George A. Filer III, fost maior al U.S. Air Force, ofiter de informatii si pilot cu 5000 de ore de zbor. Incidentul a fost relatat la asa-numita Audiere a Cetatenilor privind Dezvaluirea (Citizen Hearing on Disclosure), organizata, in perioada 29 aprilie - 3 mai 2013, la National Press Club din Washington. La aceasta audiere, 39 de cercetatori, activisti, lideri politici, fosti membri ai serviciilor militare si ai unor agentii guvernamentale, provenind din 10 tari, au depus marturie in Washington, DC, in fata a 6 fosti membri ai Congresului Statelor Unite, privind realitatea fenomenului OZN.
Filer a descris, cu aceasta ocazie, in detaliu, intalnirea sa cu un OZN. In ianuarie 1962 era stationat la baza RAF din Sculthorpe, Anglia, cand a fost trimis sa intercepteze o aeronava neidentificata care stationa la doar 300 de metri deasupra unei zone intre Oxford si Stonehenge. Obiectul, observat de mai multe radare, dar si cu ochiul liber, dadea un ecou clar si solid, ca al unui obiect metalic de 2 kilometri lungime. Cand avionul lui Filer a ajuns la 8 kilometri de el, brusc OZN-ul parea ca a inviat; luminile s-au intensificat extraordinar de mult, obiectul a accelerat si... a disparut.
Acest incident l-a facut pe pilot interesat de fenomenul OZN. Azi George Filer III este director pentru regiunea estica si pentru statul New Jersey al asociatiei MUFON, probabil cea mai importanta asociatie din lume dedicata acestui fenomen. De asemenea el are un site pe internet (Filer‘s Files) extraordinar de bogat si actualizat saptamanal, dedicat noutatilor in domeniu. Obiectivul acestui site este sa demonstreze nu doar ca exista o activitate inteligenta extraterestra ci ca cele chiar si 1.000 de OZN-uri raportate lunar reprezinta dovada ca nave spatiale avansate tehnologic desfasoara o supraveghere a Pamantului.
Desi intalnirea cu straniul OZN a fost mentionata in registrul de navigatie, ca in raportul de operatii al zilei urmatoare, aparent nu i s-a acordat o atentie speciala. Totusi, dupa cateva saptamani, Filer si alti 4 ofiteri din echipajul, sau au primit o invitatie sa ia masa, la baza militara RAF Sculthorpe, cu printul Philip, duce de Edinburgh, sotul reginei Elisabeta a II-a.
Cu aceasta ocazie, printul si-a marturisit interesul deosebit pentru fenomenul OZN, relatand si faptul ca rude ale sale au vazut OZN-uri. A adaugat, ceea ce declarase si cu alte ocazii presei, anume ca "Exista multe motive pentru a crede ca ele (OZN-urile) exista. Sunt atat de multe dovezi de la martori credibili" (citat din numarul din 28 martie 1954 al publicatiei Sunday Dispatch din Londra). Printul Philip are la activ 5.986 ore de zbor, pe 59 tipuri de avioane, fiind promovat la gradul de amiral al flotei, feldmaresal al armatei, si maresal al Royal Air Force. Dar el a fost si abonat mult timp la revista britanica de ufologie Flying Saucer Review.
Filer a publicat pe site-ul sau o nota despre aceasta intalnire, adaugand si alte detalii. Astfel, Sir Peter Horsley, care a fost, timp de sapte ani, ofiterul de ordonanta (consilier) pentru Majestatea Sa Regina si Printul Philip, a dedicat in autobiografia sa "Sounds From Another Room" un capitol lung privind subiectul OZN, incluzand detalii despre investigatiile sale privind observatiile raportate de piloti, detalii pe care el le comunica si Printului Philip. Horsley sustine chiar ca s-a intalnit cu un umanoid extraterestru care ar fi vrut sa-l vada si pe printul Philip. Sir Peter Horsley era maresal al aerului si a fost adjunctul comandantului sef al formatiei Strike Command al Royal Air Force (RAF), dar si un erou in al Doilea Razboi Mondial, zburand cu bombardiere Mosquito pe frontul german. Filer adauga: "Generali de varf din RAF, cum ar fi generalul Martin, credeau ca farfuriile zburatoare erau vehicule extraterestre de pe o alta planeta ai carei locuitori incercau sa ne avertizeze asupra pericolelor unui razboi nuclear".
Desi poate parea surprinzator faptul ca un membru al familiei regale britanice ar avea un interes in fenomenul OZN, printul Philip nu este primul. Unchiul sau, care l-a crescut, Lordul Louis Mountbatten, a avut interese similare. Printul Philip a povestit ca Mountbatten, care a devenit, din 1954 pana in 1959, First Sea Lord Admiral al flotei britanice cel mai inalt rang in Marina Re-gala, si a fost comandant al Flotei din Medite-rana in anii ‘50, a avut un interes deosebit in OZN-uri si a vazut personal OZN-uri de la mica distanta.
In cel de al Doilea Razboi Mondial, Mountbatten a fost unul dintre cei trei comandanti supremi aliati (ceilalti doi au fost Eisenhower si MacArthur), avand un sfert de milion de militari sub comanda sa directa. Mai tarziu, el a fost ultimul vicerege al Indiei, cel care a instrumentat independenta fata de Anglia. In articolul lui Filer este inserata si o fotografie a lui Mountbatten impreuna cu presedintele Kennedy. Autorul se intreaba daca nu cumva ei au discutat si despre OZN-uri, subiect care ii interesa pe amandoi. In biografia publicata in 1985 de Philip Ziegler, scria ca Montbatten era convins ca OZN-urile vin de pe o alta planeta, dar nu ar fi "avioane" conduse de piloti cu infatisari aproape umane, ci sunt ele insele adevaratii locuitori: martieni, venusieni, jupiterieni sau ce or mai fi. De ce ar trebui - spunea el - ca viata de pe o alta planeta, cu conditii total diferite, sa semene cu viata de pe planeta noastra?
In 1955 Lordul Mountbatten si-a pus teoria la incercare, investigand un incident OZN, literalmente in propria sa ograda. In cartea lui Timothy Good, Above Top Secret (trad. rom. "OZN Top Secret") exista un raport scris de Mountbatten asupra anchetei pe care a facut-o pe mosia sa din Broadlands. Frederick Briggs, un fost sergent, pensionar al armatei britanice, lucra pe camp cand - asa cum spunea - a vazut o nava mare, bombata, plutind deasupra sa. Apoi, din centrul navei a coborat o coloana de lumina si o figura umanoida a descins din ea. Mountbatten afirma ca l-a intervievat personal pe domnul Briggs si "acesta nu a dat impresia ca ar fi genul de om care ar suferi de halucinatii, sau ar inventa in vreun fel o astfel de poveste."

(Va urma)