Mai jos sunt cateva explicatii extrase dintr-o revista de stiinta (Ion Life Detox News nr.7/2004), care explica de ce ne ingrasam, ne imbolnavim si imbatranim.

In ultimii 30 de ani japonezii si coreenii s-au bucurat de beneficiile aduse sanatatii si conditiei fizice de apa ionizata, restul lumii afland de ea doar de cativa ani. Poate ca cel mai uimitor aspect al fenomenului numit "apa ionizata" este ca, in Japonia, o familie din 5 consuma apa ionizata. Noi toti avem prea mult aciditate. Hrana pe care o consumam arde impreuna cu oxigenul din celule pentru a produce energie. Dupa ardere, hrana se transforma in reziduri acide, iar celulele le depoziteaza in circuitul sanguin. Corpul nostru elimina aceste reziduri prin urina, respiratie si transpiratie, restul fiind depozitate de-a lungul vaselor de sange si tesuturi.
Pentru a putea trai, sangele si celulele noastre trebuie sa fie usor alcaline (sangele are pH-ul de 7,35). Pentru a-si pastra alcalinitatea, organismul nostru face o mica "scamatorie" , prin care converteste rezidurile acide in reziduri acide solide Daca corpul poate mentine aceste reziduri nediluate, le poate stoca pe o perioada nedeterminata, neafectand pH-ul in restul corpului. Asa ca le stocheaza intr-o gramada de locuri si moduri, inclusive in grasime. Ingrasarea poate fi rezultatul necesitatii rezidurilor acide de a avea un mediu de stocare.

Concluzie: prima data suntem acizi si apoi apare grasimea

Exemple ale reziduurilor acide solide in corpul nostru sunt: colesterolul, acizii grasi, acidul uric, pietrele la rinichi, uratii, sulfatii si fosfatii.
Acumularea acestor reziduri acide reprezinta procesul imbatranirii. Formula chimica pentru colesterol si acizii grasi este arderea incompleta a carbohidratilor.
- Colesterolul si acizii grasi sunt rezultatul consumului de paste si paine.
- Acidul uric si amoniacul provin de la toate tipurile de carne.
- Acidul fosforic provine de la cereale, cum ar fi orezul si bauturi tip cola.
- Acidul sulfuric provine de la galbenusul de ou.
Acizii sulfuric si fosforic sunt otravitori. Ei trebuie neutralizati de minerale alcaline, inainte sa devina ceva benign. In absenta unei cantitati suficiente de minerale alcaline in dieta noastra, corpul nu are de ales si va fura calciul din oase, neutralizand acesti acizi, transformandu- i in sulfati, fosfati si urati; asa apare in timp osteoporoza. Una dintre marile probleme ale reziduurilor acide este ca ingroasa sangele si blocheaza capilarele. Din aceasta cauza, multe persoane sufera de hipertensiune arteriala. In functie de locul in organism unde sunt stocate rezidurile acide, circulatia sangelui in acea zona este slaba si este posibil ca un organ vital sa primeasca insuficient sange, devenind disfunctional. Multe boli degenerative sunt rezultatul proastei circulatii.
Un exemplu tipic este diabetul, care este cauzat de acumularile acide in jurul pancreasului. Celulele canceroase sunt acide, in timp ce celulele sanatoase sunt alcaline. Celulele normale nu pot supravietui in apropierea zonelor cu acumulari de reziduri acide. Oricum, anumite persoane au gene puternice, care sufera mutatii pentru a supravietui in mediu acid. Asa se dezvolta celulele canceroase. Atata timp cat mediul ramane acid, cancerul va reapare dupa o operatie de extirpare a celulelor canceroase. Oncologii cu experienta cresc alcalinitatea pacientilor, inainte de operatie.

(Va urma)