Senatorul Titus Corlatean a sustinut o declaratie politica intitulata: Exportul de gaz romanesc sustine securitatea energetica a Republicii Moldova. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
La 4 martie 2015 a inceput oficial exportul de gaz romanesc spre Republica Moldova, rezultat al unui proiect de cooperare cu profunde semnificatii bilaterale, dar si europene.
As dori sa marchez si sa salut cu caldura aceasta reusita a Romaniei si a Guvernului de la Bucuresti, care vine in intampinarea necesitatilor reale in materie de securitate energetica ale Republicii Moldova si cetatenilor sai.
Acest proiect esential de interconectare energetica Republica Moldova â€" Romania / Uniunea Europeana a fost posibil gratie eforturilor celor doua guverne si sprijinului Comisiei Europene, materializate mai intai prin inaugurarea la 27 august 2014 a gazoductului Iasi â€" Ungheni, in prezenta premierilor roman si moldovean, Victor Ponta si respectiv Iurie Leanca, dar si a Comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger.
Acest proiect, care ar putea elimina gradual monopolul gazului rusesc pe piata din Republica Moldova, inseamna azi gaz romanesc exportat in Republica Moldova semnificativ mai ieftin decat cel rusesc si respectiv un sprijin important pentru securitatea energetica a acestei tari.
Prioritatea pentru perioada urmatoare o reprezinta realizarea celui de al doilea segment al gazoductului, Ungheni â€" Chisinau, cu o contributie bugetara romaneasca semnificativa si speram una mai consistenta a Comisiei Europene.
Acest lucru s-ar incadra in logica fireasca a relatiei dintre Uniunea Europeana si un stat asociat, Republica Moldova, care a progresat constant in ultimii ani si care si-a fixat drept obiectiv politic integrarea europeana.
Vorbim, in ultima instanta de un proiect vital pentru asigurarea securitatii nationale, intr-un context regional de securitate modificat radical de criza ruso â€" ucraineana.
As dori sa inchei aceasta declaratie reafirmand rolul Romaniei de principal sustinator al Republicii Moldova pe traseul sau european, precum si asteptarile ca Summit-ul de la Riga al Parteneriatului Estic al UE din luna mai a.c. sa confirme aspiratiile europene legitime ale Chisinaului.