Magda Marincovici (Jurnalul National): Virusul hepatitic B si transpiratia

Din totalul persoanelor infectate cu VHB, 40% fac, in timp, hepatită cronică, ciroza, cancer la ficat

Principala cale de transmitere de la o persoana la alta a virusului hepatitic B (VHB) este prin contact sexual intamplator, neprotejat cu prezervativ. Iata ca un studiu sugereaza ca VHB se poate transmite si prin contactul cu transpiratia unei persoane contaminate. De altfel, lista cailor prin care putem dobandi VHB este foarte lunga: de la mama infectata cu VHB la fat, in timpul nasterii; prin piercing, tatuaje, ace si seringi contaminate, mai ales in cazul utilizatorilor de droguri injectabile; prin instrument medical contaminat si nesterilizat corespunzator, in special in cabinetele stomatologice; instrumente folosite in cabinetele de cosmetica, la manichiura si pedichiura; periuta de dinti; aparat de ras; sarut frantuzesc.

Literatura de specialitate mai subliniaza ca, in cazul sporturilor colective (rugby, judo etc.), exista riscul transmiterii VHB prin contactul direct cu o rana sangeranda. Totusi, VHB a fost semnalat la unii jucatori de rugby fara ca acestia sa aiba rani deschise si vina a fost data pe folosirea in comun a unor obiecte de toaleta.

Studiul, evocat de Institutul National de Preventie si Educatie pentru Sanatate (Inpes) din Franta, publicat in 2000, mai adauga la aceste cai de transmitere a VHB si transpiratia. Efectuat pe un lot de 77 de sportivi, studiul arata nu numai ca VHB a fost depistat la 13% dintre acestia, ci si ca ADN-ul acestui virus a fost descoperit in transpiratia a 11% dintre ei. Potrivit autorilor studiului, cazurile de infectii inexplicabile cu VHB sunt mai frecvente decat ne imaginam si ca acest virus poate fi transmis si prin contactul cu transpiratia unei persoane contaminate. Mai expuse la transmiterea VHB prin transpiratie ar fi persoanele care practica sporturi de contact si care presupun efort fizic major: rugby, judo, lupte etc.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals", subliniaza ca VHB este "un virus foarte ciudat din foarte multe privinte. Este ciudat pentru ca, dupa ce genereaza o infectie acuta, renunta la cotropirea organismului in cazul a 60% dintre persoane. Adica, aproximativ 60% dintre pacientii care fac hepatita acuta cu VHB au sansa sa se vindece in timp. Dar aproximativ 40% raman purtatori de VHB si, mai devreme sau mai tarziu, vor dezvolta hepatita cronica, ciroza hepatica si/sau cancer hepatic". Dupa ce VHB a patruns in organism, primul episod este cel al hepatitei acute virale asociat cu o stare inexplicabila de oboseala, scaderea poftei de mancare, uneori cu greata si varsaturi si, ulterior, cu icter, urina inchisa la culoare, materii fecale decolorate. La aparitia acestor simptome se impune consultarea de urgenta a medicului. Cea mai sigura metoda de preventie a infectiei cu VHB este vaccinarea.