Descopera.ro: 5 argumente care infirma existenta mortii
Din punctul de vedere al biocentrismului, moartea nu exista. Nu vorbim de o viata vesnica intr-un timp vesnic, ci in afara timpului.
Potrivit lui Robert Lanza, oamenii nu sunt simple fiinte biologice, pentru ca fara constienta lor nimic nu ar putea exista. Lanza are 5 argumente prin care sustine ca moartea nu exista, ci este o simpla iluzie a mintii noastre.
1. Faptul ca observarea unei particule ii modifica acesteia comportamentul asa cum arata exemplul mentionat anterior este dovada ca realitatea nu exista pur si simplu, ci este un proces care necesita constienta oamenilor. De aceea, mintea transcede spatiul si timpul, pentru ca acestea nu pot exista singure, fara constienta noastra.
2. Conservarea energiei este o axioma fundamentala a stiintei. Prin urmare, energia nu poate fi nici creata, nici distrusa, doar transformata, conform primei legi a termodinamicii. Potrivit lui Lanza, constienta unui om este conservata la moarte sub forma unei energii de 20 de wati, chiar daca trupul este distrus.
Aceasta energie nu este disipata in natura, pentru ca nu exista realitate in afara constientei, fiecare om isi creeaza propria lui sfera de realitate, prin urmare aceasta energie nu are unde sa dispara.
Dupa cum spunea si fizicianul John Archibald Wheeler, niciun fenomen nu este real in lipsa unui observator. Aceasta energie nu dispare la moartea noastra, ci calatoreste dintr-o lume in alta, facand astfel nemuritoare esenta fiecarui om.
3. Lanza crede in teoria multiversului, conform careia exista un numar infinit de universuri paralele, care alcatuiesc realitatea fizica. Astfel, tot ce se poate intampla se va intampla intr-unul din aceste universuri.
Toate aceste lumi exista simultan, indiferent ce se intampla in unele din ele, prin urmare moartea unui om va fi reala intr-un univers, nu si in altul. Iar energia care formeaza constienta va ramane asemeni unei baterii care alimenteaza un proiector: daca proiectorul este oprit (omul moare) nu inseamna ca bateria (energia-constienta) dispare sau nu mai este buna. Ea poate fi folosita pentru a alimenta un alt proiector.
4. Omul va trai si dupa moarte, prin modul in care a influentat viata rudelor si prietenilor cu care a interactionat. Potrivit fizicii cuantice, orice actiune determina prabusirea unor universuri cuantice posibile, pentru ca trecutul si viitorul exista doar prin prisma unor posibilitati.
Astfel, fiecare om determina prin actiunile sale un viitor, un univers, care va fi cu atat mai mare si mai complex cu cat va interactiona cu mai multi oameni. De aceea, chiar si dupa moartea lui, universul astfel creat va exista pentru prieteni, omul devenind un fel de papusar-fantoma care a determinat existenta unei lumi.
5. Viata noastra nu este o intamplare, este ceva ce trebuia sa se intample. Constienta noastra va exista intr-un prezent etern, deplasandu-e intre realitati si avand mereu parte de noi aventuri.

Surse: Huffington Post, RobertLanza.com, Why Don't You Try This?