Magda Marincovici (Jurnalul National) : VB6, o noua dieta de slabit

Pana la ora 18:00, mananci legume, fructe si cereale

VB6: vegan before 6 pm. Este un regim alimentar conceput si promovat de un cronicar de gastronomie de la New York Times.
Acest regim presupune a manca exclusiv fructe, legume si cereale pana la ora 18:00 si a pregati din acestea meniul preferat. Aceasta metoda de a slabi apartine lui Mark Bittman, jurnalist de gastronomie la New York Timesc, autor al volumului ""How To Cook Anything".
Mark Bittman (63 de ani), el insusi un gurmand, a fost diagnosticat, precoce, cu diabet. Medicul jurnalistului i-a prescris mai multe medicamente si chiar o interventie chirurgicala. Dar una dintre cunostintele lui Bittman l-a sfatuit sa adopte un regim alimentar special, vegan, pentru a evita operatia. Si Bittman s-a lasat convins. El a decis sa dea curs sfatului dat de amicul lui, insa doar pe jumatate. Bittman se hraneste ca un vegan pana la ora 18:00, excluzand din alimentatie orezul, pastele, junk food si alcoolul. Cu acest regim alimentar tinut de aproape 7 ani, Bittman a pierdut peste 13 kilograme, ceea ce l-a ajutat sa revina la nivelul normal al colesterolului si al zaharului din sange.
Desigur se pune intrebarea daca aceasta este solutia sanatoasa de a elimina kilogramele suplimentare. Raphael Gruman, nutritionist la revista Grazia, care publica un articol consacrat acestei diete, marturisest ca nu este un fan al acestui regim chiar daca el nu este asociat in mod evident cu niste riscuri pentru sanatate. Dar echilibrul alimentar este important de-a lungul intregii zile, nu doar in cazul unui meniu. Astfel, a ingera la cina proteine compenseaza alimentatia tip vegan din timpul zilei. Totusi, scaderea in greutate nu este intr-adevar eficienta, deoarece in teorie trebuie sa mananci light si la cina, pentru ca noaptea se stocheaza cel mai usor caloriile, explica Raphael Gruman. In opinia acestuia, ideal est sa ai un mic dejun consistent si nu o cina consistenta, intrucat in timpul zilei, in organismul nostru este produs un hormon care e capabil sa proceseze alimentele bogate in colesterol. Asadar - spune nutritionistul Gruman - este recomandat sa mancam dimineata alimentele grase. Metoda urmata de Bittman ar trebui, deci, sa fie inversa: un mic dejun si un pranz cu alimente ce contin proteine si o cina ce respecta principiile dietei vegan. Aceasta ar fi regimul cel mai bun de slabit in mod sanatos. Dar si "inversa", metoda Bittman de a slabi ar trebui limitata in timp, respectiv la o luna, cel mult trei. "Apoi, ar trebui sa se revina treptat la o alimentatie normala, deoarece exista riscul de a lua din noua in greutate. Si mai trebuie retinut ca acest regim - ca de altfel toate dietele severe - nu sunt recomandate adolescentilor, intrucat le poate bloca procesul de crestere.