Magda Marincovici (Jurnalul National): Terapie cu jocurile video. Copiii suferinzi de autism prefera jocurile cu eroi si le resping pe cele cu lupte, violente

Jocurile video ar putea avea efect pozitiv in cazul copiilor cu autism si al copiilor cu tulburari de atentie si hiperactivitate. Cercetatorii de la Universitatea Missouri au pornit de la faptul ca jocurile video reprezinta o sursa incomplet folosita de comunicare sociala si de atenuare a tulburarilor de atentie. Astfel, copiii afectati de autism aloca, in fiecare zi, jocurilor video in medie cu o ora mai mult, comparativ cu ceilalti copii (circa 2,1 ore, respectiv 1,2 ore). Cercetatorii de la Universitatea Missouri au observat ca, in cazul copiilor cu tulburari de atentie si hiperactivitatea (ADHD), s-au inregistrat cele mai bune scoruri la jocurile video de rezolvare a unor probleme.

In timpul studiului, publicat in revista Pediatrics, autorii au chestionat parintii a 56 de baieti afectati de autism, a 44 de baieti cu tulburari de atentie si a 41 de baieti sanatosi, toti cu varste intre 8 si 18 ani in legatura cu atitudinea lor fata de jocurile video. Rezultatul : baietii autisti petrec in compania jocurilor video cu aproximativ o ora mai mult comparativ cu grupul reper si ei sunt atrasi de jocurile cu eroi si le resping pe cele de lupta, violente. Baietii cu tulburari de atentie se concentreaza pe jocuri care presupun rezolvarea unor probleme si nu sunt diferiti cu mult de grupul reper.

Autismul este o boala care afecteaza dezvoltarea creierului, respectiv abilitatile mentale, emotionale si de comunicare. Nu se cunosc suficient cauzele acestei boli, dar cercetarile indica natura genetica a autismului.Unele cazuri de autism au fost asociate cu traume, boli sau anomalii structurale inregistrate inainte sau in timpul nasterii, inclusiv unele boli de care a suferit mama in perioada sarcinii: rubeola, rujeola etc. Autismul este o boala severa, subdianosticata si, deocamdata, insuficient studiata. Aceasta boala este, de obicei, evidenta inainte de varsta de trei ani. Autismul are o frecventa de patru ori mai mare la baieti, comparativ cu fetele. Aproximaiv cinci persoane din 10.00 sufera de autism, indiferent de mediul din care provin.

ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) este o tulbutare comportamentala, manifestata la unii copii prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unei activitati. ADHD este o problema medicala, cu debut in copilarie. Daca nu sunt diagnosticate si tratate corect, aceste tulburari comportamentale pot deveni permanente, avand consecinte asupra rezultatelor profesionale, relatiilor interumane etc. Studiile indica faptul ca aproximativ 5% dintre copiii de varsta scolara prezinta simptome de ADHD.

Psihologii spun ca terapia prin jocuri video face parte din terapia prin joc care s-a dovedit extrem de eficienta in cazul copiilor cu dizabilitati fizice si pshice, dar si al celor care au probleme de adaptare. De asemenea, terapia prin joc este un aliat al copiilor suferinzi de boli severe.