Magda Marincovici (Jurnalul National): Intepaturi si muscaturi ucigase
OMS: Mai mult de 50% din populatia globului este expusa bolilor transmise de tantari, capuse, muste
Peste jumatate din populatia globului este expusa malariei, febrei galbene, leishmaniozei, bolii Lyme, transmise de tantari, muste, capuse etc. si alti vectori. Aceste boli sunt numite "boli cu transmitere vectoriala". In fiecare an, peste un miliard de persoane sunt infectate si mai mult de un milion de persoane mor din cauza bolilor cu transmitere vectoriala. "Mici, dar periculoase" este sloganul propus de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a marca Ziua Mondiala a Sanatatii (7 aprilie), consacrata in acest an amenintarii reprezentate de acest tip de boli. OMS subliniaza ca acest boli pot fi in totalitate evitate, prin adoptarea de masuri care sa fie respectate consecvent.
Putem salva numeroase vieti si putem evita suferintele daca vom da o atentie mai mare luptei antivectoriale la nivel global. Interventiile simple si economice cum ar fi destantarizarea prin insecticide sau pulverizarea de alte substante in interiorul locuintelor deja a contribuit la salvarea a milioane de vieti. In secolul XXI, nici o persoana nu ar trebui sa moara din cauza unei intepaturi de tantar, muscaturi de capusa, a bolilor transmise de muste etc., precizeaza dr. Margaret Chan, director general al OMS.
Potrivit datelor oficiale, bolile transmise de vectori afecteaza in special populatiile din zonele sarace ale globului, care nu au locuinte adecvate, apa curenta si canalizare. Sunt persoane subnutrite, cu un sistem imunitar slabit, ceea ce le face si mai vulnerabile in fata acestor vectori.
OMS avertizeaza ca schistosmiaza, transmisa de un parazit, ce are ca gazda intermediara moluste, crustacee, este cea mai raspandita boala cu transmitere vectoriala. Aceasta infectie afecteaza aproximativ 240 milioane de oameni la nivel global. In zonele subdezvoltate, copiii, care muncesc in apropierea apelor infestate, sunt extrem de expusi riscului acestei boli.
Febra dengue este o infectie provocata de un virus raspandit de tantar. Aceasta boala ameninta peste 2,5 miliarde de persoane, respectiv peste 40% din populatia lumii. Recent, acest tip de febra a fost depistata in China, Portugalia, statul Florida din Statele Unite, semnaleaza intr-un recent comunicat OMS.
In tara noastra, in ultimii ani, a crescut alarmant numarul persoanelor cu muscaturi de capusa. Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" spune ca "muscaturile produse de capuse nu prezinta pericol, dar exista unele specii de capuse care pot transmite omului boli grave, chiar mortale. Dintre cele care pot transmite boli, numai o parte sunt infectate cu anumiti germeni care determina aparitia bolii la om. In tara noastra, cele mai frecvente boli care pot aparea dupa muscatura de capusa sunt febra butunoasa si boala Lyme. Alte boli, mai rare, care pot fi transmise la fel sunt tularemia, febra recurenta si erlichioza".