Magda Marincovici (Jurnalul National): Diabet si obezitate de la "carbogazoase"

Bioxidul de carbon perturba creierul si il impiedica sa aiba o perceptie asupra cantitatii de zahar acumulate

Zaharul din compozitia unor bauturi carbogazoase reprezinta principala cauza a "epidemiei" de diabet si obezitate inregistrata la nivel global. Este un fenomen demonstrat de mult timp de catre nutritionisti. Ei au adus argumente solide potrivit carora persoanele care consuma constant aceste tip de bauturi sunt predispuse la obezitate si diabet. De altfel, este un obicei mai ales printre tinerii din tarile occidentale, fiind o explicatie a exploziei obezitatii si diabetului la persoanele din aceasta categorie de varsta. La carbogazoasele dulci responsabile de cele doua boli sunt frucoza si glucoza.
Iata ca recent un nou studiu realizat de un grup de specialisti italieni sugereaza ca si gazul carbonic din racoritoarele carbogazoase este la fel de vinovat de aparitia diabetului si obezitatii ca si zaharul.
"Bioxidul de carbon are tendinta de a interfera si de a altera perceptia noastra privitoare la zahar. Astfel, bioxidul de carbon perturba si impiedica creierul de a avea o perceptie exacta asupra cantitatii de zahar pe care noi am acumulat-o atunci cand consumam bauturi carbogazoase. De aici, apare nevoia de a consuma si mai mult, explica doctorul Rosario Cuomo, profesor de gastroenterologie la Universitatea din Neapole.
Mai concis si pe intelesul tuturor: bioxidul de carbon ingrasa intocmai ca si zaharul. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii italieni au folosit imagistica cu rezonanta magnetica (IRM) pentru a monitoriza zonele creierului care trimit semnale legate de satietate. Si informatiile conduc spre ideea ca exista o prevalenta mai mare a obezitatii si dezechilibrelor metabolice la marii consumatori de carbogazoase. Evident, importante sunt frecventa si cantitatea de carbogazoase consumata. Se stie ca, in SUA, paharele sunt de dimensiuni XXL, iar racoritoarele carbogazoase reprezinta 17% din aportul caloric al adolescentilor. Si doar cu aceste doua informatii aproape ca nu mai este necesar nici un fel de studiu pentru ca sa ne dam seama ca o cauza a obezitatii de care sufera multi tineri americani o reprezinta tocmai bauturile carbogazoase.