Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica intitulata "Investitia in sanatatea si dezvoltarea copiilor nostri inseamna investitie in viitorul nostru", pe care o puteti citi in continuare.
As dori sa va vorbesc astazi, de aici, de la tribuna Parlamentului, despre protectia, sanatatea si dezvoltarea copiilor, valori fundamentale care trebuie promovate in mod prioritar in politicile noastre nationale.
Si as incepe cu partea goala a paharului. In continuare, tara noastra ocupa un loc fruntas nedorit in multe din statisticile sumbre din Europa. Chiar daca a inregistrat o scadere semnificativa, mortalitatea infantila continua sa fie cea mai ridicata din Uniunea Europeana, la fel si probabilitatea de deces inainte de varsta de 5 ani. Ambele fenomene sunt semnificativ mai mari in randul copiilor din mediul rural (60%) fata de (40%) in urban, iar multe din cauzele acestor decese ar fi putut fi prevenite. Acest fapt ne atrage atentia asupra inegalitatii de sanse intre copii, dar si a lipsei educatiei medicale in randul populatiei.
Romania ocupa un loc fruntas, din pacate, si in privinta abandonului copiilor, al numarului de nasteri si avorturi raportate in randul adolescentelor. De asemenea, conform statisticilor, circa 70.000 de copii au dizabilitati in Romania, in majoritate de grad mediu si sever, iar 40.000 de copii sunt abandonati, la care se adauga cei 300.000 lasati in grija rudelor. Fenomenul parasirii copiilor, chiar si temporar pentru munca in strainatate, duce la afectarea psihologica si traumatizarea acestora. Nu in ultimul rand, sanatatea sugarului si dezvoltarea timpurie sunt afectate de promovarea intensa a laptelui praf, rata alaptarii exclusive cu lapte matern pana la varsta de 6 luni fiind cea mai scazuta din UE, de 3 ori mai mica decat celorlalte state membre.
Sunt statistici ingrijoratoare ce indeamna la actiune imediata. Si ma bucur sa constat interes si preocupare din partea Cabinetului Ponta pentru tinerele generatii, ma bucur sa vad ca au inceput sa fie puse in practica politici pentru sanatatea si dezvoltarea copiilor nostri. Ma refer aici la cateva masuri active, asteptate de mult timp si care vin sa rezolve cateva probleme serioase:
• copiii diagnosticati cu autism vor putea beneficia de servicii psihologice gratuite;
• sumele necesare pentru tratamentul nou nascutilor prematuri vor fi suplimentate prin rectificare bugetara;
• vor fi introduse consultatii preventive ale copiilor pentru identificarea tulburarilor de crestere si dezvoltare si a riscurilor specifice pe grupe de varsta si sex;
• tot in jumatatea plina a paharului as include si decizia de a modifica legislatia privind criteriile de incadrare in grad de handicap, modificare ce va permite incadrarea foarte multor copii si tineri cu accident vascular sever in grad de handicap grav, cu asistent personal, in functie de rezultatul evaluarii complexe.
Sunt, iata, cateva exemple incurajatoare si care ne arata determinare in gestionarea acestor probleme. Desigur, sunt inca multe aspecte ce asteapta sa fie solutionate. Ma declar insa optimist ca, intr-un timp relativ scurt, pas cu pas, vom reusi sa gasim solutiile adecvate la toate aceste probleme.
Trebuie sa reducem saracia in randul copiiilor, inclusiv prin cresterea alocatiei si asigurarea unei mese calde pentru elevi! Trebuie sa crestem calitatea educatiei pe care le-o oferim, in special in invatamantul din mediul rural! Trebuie sa imbunatatim permanent serviciile medicale si sociale pe care statul roman le presteaza in beneficiul tinerilor.
Fara indoiala, situatia copilului din Romania s-a imbunatatit in mod indiscutabil in ultimii ani. Nu este insa suficient atat. Nu putem sa ne multumim doar cu atat. Trebuie sa continuam masurile pentru imbunatatirea sanatatii si conditiei copiilor si adolescentilor, indiferent de costul banesc pe care trebuie sa-l platim. Pentru ca investitia in sanatatea si dezvoltarea copiilor nostri inseamna investitie in viitorul nostru, inseamna investitie in sanatatea si dezvoltarea societatii noastre.