Mariustuca.ro / FRENCH KISS sau calea prin care se poate transmite boala sarutului sau hepatita B (Autoare: Magda Marincovici)
Gura este departe de a fi un mediu steril. Ea adaposteste aproximativ 700 de varietati de bacterii. Potrivit unui studiu olandez, aparut in revista Microbiome, doua persoane care se saruta timp de 10 secunde fac un schimb de 80 de milioane de bacterii. Asa ca mare atentie! Si daca cuplurile se saruta de cel putin noua ori pe zi, saliva lor devine practic identica. Pentru a formula aceste concluzii, cercetatorii au cerut unor voluntari, 21 la numar, sa raspunda la un chestionar privind obiceiurile lor felul in care se saruta (frecventa, durata). Apoi, ei au efectuat prelevari din cavitatea bucala cu scopul de a anliza compozitia salviei.
Autorii studiului le-au cerut voluntarilor sa bea o bautura probiotica continand unele specii de bacterii care serveau drept marqueri (in special de tipul streptococilor, lactobacili si bifidiobacterium).
Dupa un FRENCH KISS, cercetatorii au constatat ca, in saliva primitorului sarutului, cantitatea de bacterii era de trei ori mai mare.
Potrivit cercetatorilor, FRANCH KISS face parte din comportamentul de seductie specific oamenilor, cunoscut in 90% dintre culturi, precizeaza Remco Kort, co-autor al studiului.

Mononucleza si hepatita B

Nici in sarutul sincer nu mai poti crede. Deoarece medicii ne atrag atentia asupra unor boli care pot fi transmise atunci cand ne sarutam mai ales cu persoane mai putin cunoscute. Una dintre boli este mononucleoza infectioasa sau boala sarutului, mai frecventa la adolescenti si tineri. Infectia se transmite prin sarut, tuse sau orice alt contact cu saliva persoanei infectate cu virusul Epstein-Barr.
Profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase MATEI BALS, ne avertizeaza:
- Virusul hepatitic B (VHB) se poate transmite prin celebrul sarut frantuzesc. VHB este foarte ciudat din foarte multe privinte, spune prof.dr. Streinu-Cercel. Este ciudat pentru ca, dupa ce genereaza o infectie acuta renunta la cotropirea organismului in 60% dintre cazuri. Adica, aproximativ 60% dintre persoanele infectate care fac hepatita acuta cu VHB au sanse sa se vindece in timp. Dar aproximativ 40% raman purtatori de VHB si, mai devreme sau mai tarziu, vor dezvolta hepatita cronica, ciroza hepatica si/sau cancer hepaticÂ'.
Dupa ce VHB a patruns in organism, primul episod este cel al hepatitei acute virale asociat cu o stare inexplicabila de oboseala, scaderea poftei de mancare, uneori cu greata si varsaturi si, ulterior, cu icter, urina inchisa la culoare, materii fecale decolorate. La aparitia acestor simptome se impune consultarea de urgenta a medicului