InfoBrasov.net : 25 pasi simpli pentru a evita boala Alzheimer

20. Asigurati-va suficienta vitamina B12
Pe masura ce inaintati in varsta nivelul sanguin al vitaminei B12 scade si sansa de suferi de Alzheimer creste. Abilitatea dvs. de a absorbi aceasta vitamina din alimente scade cam la varsta mijlocie, cand se decide stadiul de deteriorare ulterioara a creierului. Cercetartori de la Oxford University au descoperit ca un creier care functioneaza cu un continut de vitamina B12 redus, de fapt isi reduce volumul, iar o deficienta a acesteia poate duce la atrofierea creierului prin fragmentarea mielinei, scutul de protectie cu continut gras din jurul neuronilor. Se poate ajunge si la declansarea de inflamatii, un alt factor de distrugere a celulelor creierului. Dupa varsta de 40 de ani trebuie sa se administreze zilnic 500-1000 milicentigrame de vitamin B12. Daca la dvs. sau la un membru in varsta al familiei apare o inexplicabila scadere a memoriei, oboseala sau semen de dementa, trebuie neaparat sa se verifice de catre doctorul dvs. a posibilei deficiente a vitaminei B12. Evitati si refuzati plombarea dintilor cu combinatii ce contin mercur.

21. Otet la orice
Exista largi evidente ca otetul scade factorii de risc ce pot conduce la scaderea memoriei, respective glicemia mare, rezistenta la insulina, diabetul si pre-diabetul si cresterea in greutate. Cercetatori din Phoenix (Arizona) au observant in cadrul studiilor pe oameni si animale ca elementele acide potenteaza efectele de acadere a glicemiei. Studiile au aratat, de asemenea, ca ele pot tine in frau apetitul si consumul de alimente, prevenind astfel cresterea in greutate si obezitatea, acestea fiind associate cu diabetul, dementa accelerata si pierderea memoriei. Apelati la otet, adaugati-l la salate, consumati-l cu lingura, chiar adaugati-l la un pahar de apa de baut. Orice tip de otet este bine-venit.

22. Verificati-va ochii
Daca va pastrati o vedere buna sau excelenta pe masura ce inaintati in varsta sansele dvs. de a suferi de dementa scade cu un surprinzator procentaj de 63%. Iar daca vederea este slaba, simpla vizitare a unui optician pentru un test si un posibil tratament, cel putin o data pe an, reduce in aceeasi masura sansele dvs. de a suferi de dementa. Nu este insa clar cum problemele de vedere stimuleaza aparitia dementei, dar o vedere afectata fac e dificila participarea la activitati mentale si fizice cum ar fi cititul si activitati practice, precum si activitatile sociale, toate acestea fiind appreciate ca incetinind declinul cognitive. Retineti ca ochii dvs. reflecta modul in care functioneaza creierul dvs., mai ales pe masura ce inaintezi in varsta. Nu neglijati vederea slaba, intrucat in majoritatea cazurilor ea poate fi corectata.

23. Consumati curry
Pudra de curry contine condimentul galben-portocaliu numit turmeric (sofran de India) bogat in curcumina, despre care se stie ca stopeaza deteriorarea memoriei. Un studiu a aratat ca batranii indieni care consumau chiar si mici cantitati de curry, obtineau rezultate mai bune la testele cognitive. Curcumina actioneaza in primul rand prin blocarea acumulari plagilor amiloide (depozite identificate in creierul suferinzilor) care induc boala Alzheimer, apoi prin distrugerea plagilor existente, incetinind astfel declinul cognitive. Este recomandat a se consuma curry de 2-3 ori pe saptamana, in special curry galben. Sau presarati condimentul pe alimetele consumate.

24. Controlul glicemiei
Daca aveti diabet de tip 2 sunteti mai vulnerabil la Alzheimer. Studiile arata ca riscul de Alzheimer este de 2-3 ori mai mare, iar cu cat diabetul se instaleaza mai curand, cu atat este mai mare sansa de a suferi de dementa. Unii experti denumesc boala Alzheimer "diabetul creierului". Cele doua afectiuni au cause similare - obezitatea, hipertensiunea, cholesterol ridicat, dieta bogata in grasimi si zaharuri, activitate fizica scazuta, precum si glicemie ridicata. Pe scurt, diabetul poate produce creierului o dubla nenorocire, distrugand neuronii si favorizind inflamarile. Faceti tot posibilul de a tine glicemia la valori scazute si adoptati o dieta cu continut scazut de grasimi saturate, alaturi de exercitii fizice regulate.

25. Beti mai mult ceai (negru si verde)
Ceaiul stopeaza pierderea cognitiva ce precede boala Alzheimer si ca cu cat beti mai mult ceai, cu atat memoria dvs. este mai ascutita. Secretul ceaiului nu mai este un mister. Frunzele au un bogat continut de compusi capabili sa penetreze bariera sange-creier si acolo sa blocheze deteriorarea neuronilor. Un antioxidant deosebit din ceaiul verde poate bloca toxicitatea beta-amiloidei, care omoara celulele creierului. Faceti-va un obicei din a bea ceai negru si ceai verde. Nu adaugati lapte, intrucat reduce cu 25% actiunea antioxidanta a ceaiului.