Filozofia CAMBRA este introdusa in Romania pentru prima data de clinica OrthoExclusive si reprezinta o noua abordare pentru prevenirea si tratamentul cariilor dentare incipiente prin tratarea cauzelor  inaintea aparitiei cavitatilor carioase in  tesutul dentar. 
Clinica OrthoExclusive este specilaizata in Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala iar una din preocuparile noastre principale este Preventia si Profilaxia.
Ce ne dorim noi: NICI O CARIE PENTRU PACIENTII NOSTRI!
Pentru ca:
PACIENTII NOSTRI MERITA SA AIBA DINTI FRUMOSI SI SANATOSI!
Factorii de protectie impotriva cariilor sunt reprezentati de factorii biologici sau masurile terapeutice care pot fi folosite pentru a preveni sau stopa factorii de risc carios. Cea mai sigura metoda o data ce clinicianul a identificat riscul carios al pacientului (mic, moderat, mare sau extrem) consta in implementarea uni plan terapeutic sau preventiv. Motivarea pacientilor  de catre  medici este foarte importanta in obtinerea succesului in lupta impotriva cariilor.
INTRODUCERE
Cariile dentare sunt cea mai cunoscuta afectiune orala in stomatologie in ciuda progreselor obtinute in stiinta si continua sa fie  una din cele mai ingijoratoare probleme de sanatate in lume.
Leziunile carioase la dintii temporari la copii intre 2 si 5 ani au crescut mult in ultimii ani.  Studiile arata ca 40% dintre copii cu varste cuprinse intere 2 si 11 ani au avut leziuni carioase in dentitia temporara si  20% dintre ei au avut leziuni carioase in dentitia permanenta. Aproximativ 60% dintre adolescentii cu varste cuprinse intre 12 si 19 ani au avut carii iar  90%  dintre persoanele de varsta adulta au avut carii la dintii permanenti.
Pana la ora actuala dentistii au abordat strategii de tratamnent chirurgico-restaurative care duc in final la retratamente care maresc din ce in ce mai mult cavitatea initiala si sunt din ce in ce mai invazive. S-a estimat ca aproximativ 70% din tratamentele restaurative efectuate anterior la diferiti dinti au fost de fapt retratemente ale leziunilor carioase care au avut  carii secundare sau  recidive. Aceasta demonstreaza ca simpla reparare sau resturare a unei leziuni carioase nu inseamna  tratarea afectiunii dentare deoarece factorii de risc carios  reprezinta cauzele iar acestea nu au fost rezolvate adecvat.
Stiinta  demonstreaza ca, cheia tratamentului  cariilor dentare si preventia  lor sunt legate de modificarea si corectarea complexului biofilmului dentar si transformarea factorilor orali  intr-un mediu favorabil si sanatos . Aceasta se realizeaza prin descresterea factorilor de risc carios, si cresterea factorilor protectivi.
PRINCIPIILE CAMBRA
Boala dentara este o consecinta a dezechilibrului  homeostatic  al microflorei saprofite datorita schimbarilor factorilor locali  cum ar fi PH -ul care favorizeaza creserea patogenitatii.  Bacteriile cariogene prezente in biofilm sunt de fapt agentii etiologici , cariile dentare avand cauze multifactoriale fiind de asemenea influentate de stilul de viata si de calitatea tesuturilor dentare.
Bacteriilor producatoare de acizi se hranesc cu carbohidrati fermentabili si care produc acizi capabili sa dizolve hidroxiapatita , mineralul de la suprafata dintilor, formand leziuni sau cavitati carioase. Procesul carios este dependent de interactiunea factorilor protectivi si patologici din saliva si biofilm   si de asemenea de echilibrul  dintre populatia microbiana cariogenica sau noncariogeica din saliva.
Filozofia CAMBRA functioneaza dupa principii conform carora abordarea  fiecarui pacient se face in mod unic pentru evaluarea indicatorilor individuali ai bolii, factoriilor de risc si factorilor protectivi care determina boala carioasa, indiferent daca ea este prezenta sau viitoare. Asociatia Dentara Americana are doua forme de determinare a riscului : mic, mediu si inalt , una pentru pacientii intre 1- si 6 ani si una pentru pacientii mai mari de 6 ani.  Reevaluarea pacientilor cu risc este recommanda sa se faca la un intarval intre 3 si 12 luni de la evaluarea  initiala, intervalul de timp fiind diferit in functie de nivelul de risc al pacientului.

TESTUL BACTERIAN

La ora actuala exista disponibil un test simplu  care se efectueaza in cabinet  in doar un minut si care foloseste Adenosin Trifofosfat ATP bioluminescenta pentru identificarea inarcarii bacteriene.  Testul recolteaza de pe suprafata dintilor o mostra si va indica daca exista sau nu un risc marit acesta fiind corelat cu prezenta streptococilor mutans  cu valori mai mari de 1,500-9,995.
Un nivel mediu sau mare de SM si LB este considerat un factor de risc .  Studiile au aratat ca exista o coreletie intre niveleul de MS din biofilm  si niveleul SM din saliva.  Daca saliva contine un nivel mare de bacterii  si biofilmul contine un nivel marit de bacterii.
 SM si LB daca sunt prezenti in numar mic in cavitatea bucala nu  cauzeaza neaparat boal dentara.  Imbolnavirea va rezulta numai daca se schimba balanta homeostatica a florei saprofite si mediul bucal cum ar fi un PH care sa favorizeze dezvoltarea bacteriilor patogene.  Pentru smalt se considera critic  un PH de 5-5,5  pentru ca smaltul sa poata fi dizolvat in schimb pentru dentina  si cement un PH de 6,5-6 .