Performanta: Dubla mastectomie si reconstructie mamara, totul intr-o singura interventie chirurgicala, realizata cu robotul (Autoare: Magda Marincovici / mariustuca.ro)
Anne Ricou a marturist in fata camerelor France 2 ca nu regreta nici o clipa alegerea facuta. La 1 decembrie, ea a fost programata la o interventie chirurgicala de exceptie la Institutul Gustave-Roussy Villejuif (Paris): o dubla mastectomie preventiva, urmata imediat de reconstructie mamara. Pacienta, in varsta de 39 de ani, a fost inclusa intr-un protocol unic al Institutului Gustave-Roussy Villejuif. Interventia a fost posibila si prin folosirea unui robot chirurgical, Da Vinci Xi, si a unei noi metode, pusa la punct de doctorul Benjamin Sarfati, chirurg plastician, care a raspuns mai multor intrebari pentru France2.
Nu este prima interventie in care a fost folosit robotul Da Vinci, spune dr. Sarfati. El a mai fost folosit in chirurgia neurologica sau ORL.
Dar nu avea autorizatia CE pentru a fi utilizat in chirurgia mamara. Pentru aceasta s-au facut toate demersurile si, in noiembrie 2015, Agentia Nationala a Medicamentului din Franta (ANSM) a primit raspuns pozitiv pentru un protocol in care erau incluse 35 de paciente.
Doua dintre ele au fost operate intre 1 si 15 decembrie: una cu o dubla mastectomie cu robotul, alta, cu o mastectomie clasica pe o parte, tot cu robotul. Ambele paciente sunt multumite de rezultat.
Doctorul Benjamin Sarfati spune ca, in timpul interventiei chirurgicale pentru o dubla mastectomie, medicii s-au servit si de cele trei brate articulate ale robotului, din care unul cu camera. S-au facut trei mici incizii in zona axilei, pentru a se patrunde in san. S-a insuflat aer pentru indepartarea pielii de pe glanda mamara, apoi s-a efectuat disectia. Pentru extragerea glandei, s-a desprins de muschiul pectoral si s-au folosit de primele doua incizii pentru a fi scoasa. Imediat, s-a trecut la implantarea protezei pentru reconstructie.
Prin aceasta tehnica, ambele paciente au ramas cu cicatrici de circa cinci centimetri, in loc de 15-20 cm, in cazul unei operatii clasice. De asemenea, aceasta metoda reduce riscurile de infectii, deoarece cicatricile nu mai ating direct proteza. In versiunea clasica, cu incizii pe san, sunt posibile complicatii post-operatorii.
Aceasta tehnica operatorie se adreseaza pacientelor care au o mutatie genetica de natura sa mareasca riscul de cancer mamar - asa cum a fost cazul actritei Angelina Jolie -, sau pacientelor care au o tumora de mici dimensiuni, plasata la o anumita distanta de areola si de mamelon