Site-urile de memoriale online, o afacere prin care memoria celor decedati este onorata contra cost, au aparut acum si pe piata din Romania, cu tot scenariul necesar, mergand de la lumanari si flori virtuale pana la discounturi si promotii.
Daca internetul a fost privit pana acum ca un spatiu in care ideile de afaceri pot creste in popularitate fara ca in mod necesar sa aduca imediat si profit, mecanismele de capitalizare a potentialului spatiului online fiind inca in faza incipienta, nu la fel este si cazul site-urilor de comemorare.
O astfel de afacere a fost lansata acum si la noi prin aparitia InMemoriu.com, pozitionat ca site-ul care "impiedica uitarea celor dragi" si unde clientii pot posta biografia si fotografii ale persoanei careia vor sa-i aduca un omagiu, pot aprinde lumanari virtuale si trimite flori.
Tariful pentru un an la site-ul de memoriale online este de 20 de euro, iar cel permanent este de 45 de euro. Nu lipsesc nici promotiile de lansare, primele 200 de memoriale fiind gratuite, si nici indemnurile de tip 'usor si folositor': "simplu, in 3 pasi si 2 minute!".
Florile virtuale pot fi alese in functie de preferinte, costa 0.97 de euro bucata si dupa achizitie "apar instantaneu langa poza decedatului, unde vor fi vizibile timp de 14 zile", potrivit site-ului de memoriale.
Potrivit reprezentantilor companiei, afacerea a fost lansata la inceputul acestui an, dar este deocamdata privita cu reticienta de public.
"Unele persoane au reactionat chiar agresiv la initiativele noastre de promovare, pentru ca au confundat ideea noastra cu ceva religios. Am fost intrebati daca sunt adventisti sau reprezentanti ai unor secte", a spus Natalia Aron, manager In Memoriam.
Intrebata de ce fiecare serviciu este taxat, daca scopul declarat al proiectului este de a oferi sprijin persoanelor care au pierdut pe cineva drag, reprezentanta companiei a raspuns: "Noi nu suntem o fundatie non-profit. Este o afacere pornita dintr-o idee de suflet la care tinem".
Astfel de site-uri de memoriale online nu sunt o noutate in plan international, majoritatea fiind construite ca un set de instrumente care ii ajuta pe utilizatori sa creeze un website in memoria unei persoane decedate.