enational.ro: Cum va feriti de tepe la cumparaturile online

Cumparaturile online pot fi efectuate usor, insa la fel de usor puteti fi tepuiti de catre hackeri sau chiar de site-uri consacrate, care vor sa scape de produsele care se vand prost.
Conform unui studiu realizat de Centru National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO), in colaborare cu OTP Bank, toti cei care au in posesie un card de debit sau de credit pot face cumparaturi online. Totusi, pentru a evita atacurile hackerilor sau contactarea unor magazine online false, este bine sa tineti cont de regulile de baza care va pot feri de pierderea banilor.
Crearea contului
Inainte de a se face achizitia, trebuie sa se creeze un cont pe site-ul respectiv, unde vi se va cere numele, adresa completa, adresa de e-mail, telefon si numarul cardului (atat cele 16 de pe fata cardului, cat si ultimele trei de pe spate). Apoi trebuie sa alegeti produsele si sa urmati instructiunile de plata. Cititi cu atentie conditiile de vanzare, pentru a sti sigur cat timp aveti la dispozitie pentru returnare, daca produsul ajunge la voi stricat sau daca nu mai doriti achizitionarea acestuia.

Reguli elementare

Chiar si in conditiile in care se utilizeaza cel mai recent si mai sigur browser, un calculator echipat cu firewall, program antivirus si anti-spyware, este important sa se pastreze vigilenta atunci cand se realizeaza cumparaturi on-line, iar pentru aceasta trebuie urmate cateva reguli elementare, astfel:
- Cumparaturile se vor face din magazine online cunoscute si de incredere. Trebuie ales ca punct de plecare un site cunoscut si de incredere, in loc sa se utilizeze un motor de cautare web. De asemenea, chiar daca se acceseaza o adresa cu nume cunoscut gen amazon.com, este necesar sa se acorde o atentie deosebita la modul in care este scrisa (litere omise sau incorecte) si domeniul unde este gazduita (de genul ".net" in loc de ".com"). Adeseori, aceste mici erori ascund, de fapt, site-uri pirat concepute astfel incat sa semene ca nume cu originalul, cu scopul de a vinde produse fictive sau, mai rau, pentru a va goli conturile.
- Niciodata nu se vor face cumparaturi online, cu cardul bancar, de pe un site care nu este criptat cu protocolul SSL (Secure Sockets Layer). Site-ul utilizeaza acest protocol daca adresa afisata in bara browser-ului incepe cu HTTPS:// (in loc de HTTP://), iar in bara de adrese sau pe bara de la baza paginii este afisata o mica imagine a unui lacat inchis.
- Nu se vor furniza mai multe informatii decat este necesar si normal. In general, magazinele online nu cer CNP-ul, sau data nasterii, pentru a perfecta o tranzactie. Pe de alta parte, daca hackerii obtin asemenea detalii, impreuna cu numarul cardului de credit folosit la cumparaturi, pot comite mult mai multe ilegalitati. Cu cat afla mai multe detalii, cu atat le este mai usor sa fure identitati, fie pentru a goli conturile, fie pentru alte acte ilegale mult mai grave.
- Trebuie verificate cat se poate de des operatiunile din contul bancar pentru a vedea daca exista tranzactii suspecte sau catre alte conturi fata de cele stiute;
- Este foarte important sa se utilizeze numai computerul personal pentru cumparaturi. Orice tranzactie online necesita securitate ridicata, iar daca se efectueaza de pe un dispozitiv care nu apartine cumparatorului, datele personale sunt puse la dispozitia posesorului acelui calculator. Evident, este total contraindicat sa se foloseasca in acest scop un computer public. Nici chiar computerul sau telefonul unei cunostinte nu reprezinta alternative recomandabile, pentru ca nu se cunoaste nivelul de securitate si cine mai are acces la acel terminal.
- Sunt de evitat "ofertele de nerefuzat" deoarece de multe ori sunt inselatoare. Daca un produs este oferit mult sub pretul pietei, apare intrebarea "de ce?" (probabil ca este un produs resigilat sau are vicii ascunse ori zarietrui, parti turtite etc.) Amazon, eBay, chiar si site-uri autohtone abunda de asemenea oferte, asa ca fiti vigilenti!