CorectNews informeaza : Protestul impotriva cenzurii internetului s-a soldat cu un succes

Protestul de miercuri fata de proiectul de lege SOPA (Stop Online Piracy Act) care se pregateste in Statele Unite, si care ar putea conduce la cenzura pe Internet, afectand utilizatorii din intreaga lume, s-a soldat cu un succes. Unii dintre cei mai importanti sustinatori ai legii si-au retras sprijinul.
Printre cei care si-au restras susinerea se numara senatorii Orrin Hatch, Roy Blunt, John Boozman, Mark Kirk si doi dintre initiatorii proiectului, Kelly Ayotte si Marco Rubio. Acesta din urma a "Congresul ar trebui sa asculte cu atentie si sa nu se grabeasca sa voteze o lege care ar putea avea consecinte neintentionate".
"Mai devreme in acest an, legea a trecut de Comisia juridica din Senat, unanim votata si fara controverse. De atunci, am auzit ingrijorari legitime legate de impactul pe care legea l-ar avea asupra accesului la Internet si de expansiunea puterii guvernului federal de a influenta Internetul", a mai spus Rubio.
Cativa oficiali ai Casei Albe si-au exprimat la randul lor opozitia fata de actuala forma a proiectului de lege.
SOPA s-a transformat intr-un razboi intre companiile de media, care sustin proiectul intrucat fenomenul pirateriei care le taie semnificativ din profituri , si cele de tehnologie, precum Google la Wikipedia, care afirma ca adoptarea sa ar insemna cenzura. Proiectul de lege prevede ca orice se va downloada sau uploada de pe si pe internet va fi verificat pentru a nu exista vreo incalcare a drepturilor de autor. Cei care se vor face totusi viovati de incalcarea drepturlor de autor vor fi penalizati, riscand inclusiv inchisoarea. In aceste conditii, sharing-ul de muzica, fotografii, sau chiar de glume nu va mai fi posibil decat in cazuri extrem de rare.
Miercuri, in semn de protest fata de controversatul proiect de lege, o parte dintre cele mai populare website-uri s-au "autocenzurat" pentru 24 de ore. Pe 18 ianuarie, Reddit, I Can Has Cheezburger si chiar si Wikipedia au fost inchise, iar multe site-uri populare, cum ar fi 9gag, si-au culorile in alb si negru, pentru a sustine protestul. La miscarea de protest au mai aderat BoingBoing, Wordpress sau Tucows. Potrivit informatiilor afisate pe sopastrike.com, protestul a fost declansat pe 18 ianuarie 2012 la ora 08:00 AM (EST) si s-a incheiat la 08:00 PM (EST), participantii blocand accesul la propriile website-uri in acest interval si distribuind informatii referitoare la protest pe Twitter si Facebook.
Protestul fata de proiectele legilor antipiraterie din SUA i s-a alaturat si echipa DEX online, care a explicat ca daca proiectele de lege Stop Online Piracy Act (SOPA) si Protect Intellectual Property Act (PIPA) vor trece, ar putea exista presiuni din partea concernelor de media din SUA pentru adoptarea de legi similare si in Uniunea Europeana.