In cadrul unei conferinte de presa desfasurata ieri, Intel a dezvaluit detaliile tehnice ale viitoarei platforme bazata pe tehnologia Core, ascunsa si sub numele de Penryn. Cu aceasta, Intel se va duela cu platforma Barcelona de la AMD care se spera ca va fi lansata in vara acestui an.

Nucleul Penryn va fi primul care va testa noul proces tehnologic pe 45nm dezvoltat de Intel, cu care compania spera sa reduca la jumatate costurile de productie per CPU.

Prima imbunatatire remarcabila a nucleului este cantitatea de memorie cache L2, 6 MB pentru modelele dual core, respectiv 12 MB pentru cele quad core. Un alt detaliu tehnic important este FSB-ul ce va urca pana la 1600 MHz la modelele de top, dar cel mai intalnit va fi 1333 MHz la modelele gamei de mijloc.

Penryn va include un nou sistem de reducere al consumului de curent care opreste toate functiile procesorului ce nu sunt folosite, urmand a fi activate la cerere. Un astfel de sistem e benefic in special notebook-urilor, dar are ca efect advers o mica scadere in performanta datorita timpului necesar de activare a functiilor oprite.

Intel precizeaza ca va ajunge cu frecventa la 3 GHz sau chiar peste, in timp ce consumul de curent va ramane la nivelul actual de maximum 130W pentru modelul de top QX6800.

Lansarea familiei Penryn se va face spre sfarsitul acestui an si va include ca si in cazul generatiei Conroe toate cele trei game: desktop, notebook si server.