O noua expozitie, numita "Game On", care prezinta istoria jocurilor video, a fost inaugurata, la sfarsitul saptamanii trecute, la Muzeul de Stiinta din Londra, sub semnul unei dileme: "Este industria cu cea mai rapida dezvoltare in divertisment o binecuvantare sau un blestem?".
Expozitia nu ofera un raspuns simplu privind efectele industriei jocurilor video, ale carei venituri anuale, de aproximativ 25 de miliarde de dolari americani, depasesc incasarile inregistrate la Hollywood. Argumentele aduse sunt prezentate sub forma unor rapoarte si studii, realizate in acest domeniu.
Organizatorii au citat un studiu intreprins in New York, ce arata ca medicii chirurgi care utilizeaza jocurile video ca modalitate de divertisment au miscarile cu 30 la suta mai rapide decat colegii lor care nu le impartasesc pasiunea. Totodata, alt raport arata ca jocurile video dau rezultate excelente in pregatirea pilotilor militari din cadrul Fortelor Aeriene ale Armatei SUA. Cercetatorii din California au inventat chiar si un joc special pentru copiii bolnavi de cancer, in care o eroina nanorobotica, pe nume Roxxi, distruge celulele maligne.
Dar, pe de alta parte, un studiu realizat in Marea Britanie arata ca adolescentii din aceasta tara petrec aproximativ doua luni pe an in fata unui monitor, jucandu-se. Pentru o tara in care rata obezitatii in randul copiilor este foarte mare, lipsa de exercitii fizice reprezinta o problema majora.
Totodata, in Amsterdam se gaseste o clinica speciala pentru dependentii de jocuri video, care le ofera acestora o "vacanta" de opt saptamani departe de console sau PC-uri. Acolo, ei primesc ajutorul specialistilor, prin terapie si consiliere.
"Dorim ca oamenii sa hotarasca singuri care este raspunsul la intrebarera lansata de noi. Suntem pe punctul de a crea o natiune de dependenti de jocuri video? Care sunt efectele lor psihologice? Ne fac jocurile sa fim mai violenti? Totul este pus in discutie in aceasta expozitie", a declarat Gaetan Lee, coordonatorul evenimentului. Potrivit sursei citate, un alt raport prezentat in cadrul expozitiei arata ca mania jocurilor video nu mai atrage doar adolescenti, media de varsta a jucatorilor crescand la 33 de ani.