Connect.ro informeaza: Heinrich Rudolpf Hertz: Descoperitorul undelor radio sarbatorit de Google

Google sarbatoreste azi 155 de ani de la nasterea lui Heinrich Hertz, primul om care a reusit sa transmita si sa receptioneze unde radio, printr-un doodle animat, ilustrat printr-o serie de unde colorate.
Bazandu-se pe cercetarile anterioare efectuate de James Clerk Maxwell, autorul teoriei electromagnetismului, care "prezicea" matematic existenta undelor electromagnetice, Hertz a reusit sa descopere undele radio, o forma a radiatiei electromagnetice cu lungimi de unda prea lungi pentru a putea fi observate cu ochiul liber.
Pentru a demonstra teoria sa, Hertz a construit un oscilator cu putere de transmisie a undelor radio, detectandu-le cu ajutorul unui arc metalic dispus cu un orificiu la unul din capete. Cand arcul se afla in interiorul campului electromagnetic al oscilatorului se produceau scantei, acest fapt demonstrand capacitatea undelor electromagnetice de a fi transmise in spatiu si totodata detectate.
Din nefericire, omul de stiinta nu a avut ocazia sa se bucure de faima pe care i-a adus-o descoperirea sa, fiind rapus de o infectie la varsta de doar 36 ani.