Dupa aproape un an de zile de productie a chip-urilor de memorie DRAM pe procesul tehnologic de 80nm Samsung urmeaza cursul industriei si trece la 60nm. Chip-urile de memorie construite in procesul de 60nm au fost prezentate functional anul trecut, insa acum Samsung trece la productia de masa a lor.

Coreeni au declarat ca noul proces tehnologic nu doar a scazut dimensiunea circuitelor interne ci a fost imbunatatit fiind acum cu 40% mai eficient decat precedentul. Asta inseamna ca de pe acelasi waffer se obtin cu 40% mai multe chip-uri de memorie, adica fie va creste profitul pentru Samsung, fie vor incepe treptat scaderea preturilor. Alte avantaje ale unui proces tehnologic de dimensiuni mai mici sunt: cantitate de caldura degajata ceva mai redusa, adica potential de overclocking crescut, dar si posibilitatea cresterii capacitatii per chip.

Samsung va produce chip-uri DDR2 de 1 Gb (gigabit) adica 128 MB ce vor lucra la 667 sau 800 MHz. Astfel, se pot obtine baghete de memorie cu 16 chip-uri cu un total de 2GB, modele care lipsesc cu desavarsire de pe rafturile magazinelor. Sa nu uitam ca Windows Vista este un gurmand in ceea ce priveste cantitatea de RAM utilizata, un 2 GB reprezentand o valoare de nivel mediu.

De pe urma miniaturizarii chip-urilor va avea de castigat si industria calculatoarelor portabile, unde spatiul este limitat si necesarul de memorie e la fel de mare ca si in cazul desktop-urilor.