Incepand cu 1 ianuarie 2011, in magazinele din Rusia au crescut in mod inevitabil preturile la produse electronice, inclusiv calculatoare: laptop-uri, telefoane mobile, camere video, televizoare, aparate de inregistrat si chiar discuri optice.
Motivul este decretul guvernamental privind compensarea pentru reproducerea gratuita a fonogramelor si a operelor audio in scopuri personale. De la Anul Nou furnizorii de echipamente audio si video vor fi obligati sa faca contributii in beneficiul autorilor de continut media.
Conform spuselor analistilor, cresterea este de 1% pentru furnizori, iar consumatorii cumpara produsele cu 1,5-2% mai scump, in functie de distribuitorul sau produsul in sine.
Potrivit unor informatii, veniturile din urma cresterilor sunt creditate catre Uniunea Rusa a Detinatorii Drepturilor de Autor, fondatorul careia este Nikita Mihalkov. In orice caz, costurile suplimentare le simt consumatorii, indiferent daca folosesc continut audio si video in scopuri personale sau nu.
Amintim ca la 13 Octombrie 2010 cel mai mare portal de schimb de fisiere din Moldova, Torrents. MD a fost suspendat la plangerea facuta de Uniunea Producatorilor de Fonograme si Videograme, iar daca acesta ar reveni, atunci scumpirea produselor electronice s-ar putea reflecta si in Republica Moldova, ca o alternativa privind problema drepturilor de autor.