In urma cu aproape patru ani AMD a facut o mutare isteata si a integrat controlerul de memorie RAM in procesor. In felul acesta timpii de acces cu memoria erau cu mult redusi, transferul dintre RAM si CPU efectuandu-se direct fara a se mai interpune la mijloc northbridge-ul.

Solutia de succes a AMD este adoptata si de Intel care a declarat, in cadrul celeiasi conferinte in care a prezentat proiectul Penryn, ca in a doua jumatate a anului 2008 vor lansa primul lor procesor cu ICM (controler de memorie integrat). Nucleul se ascunde sub numele Nehalem si va fi construit ca si Penryn in procesul de 45nm. Nehalem va fi un pas important pentru Intel, nu doar datorita integrarii unui ICM, dar si a utilizarii a unui numar de opt nuclee sub acelasi acoperis. Mai mult, cum aceste opt nuclee nu ar fi indeajuns, Intel va readuce in prim plan si tehnologia Hyper Threading.

Denumita de data aceasta "simultaneous multi-threading", ea introduce pe langa nucleul fizic inca unul virtual, care sporeste performantele sistemului in cazul in care aplicatiile stiu sa profite de pe urma facilitatii. Vorbim astfel de un total de 16 linii de executie in paralel care vor fi disponibile peste nici 18 luni. In momentul de fata majoritatea sistemelor abia daca dispun de doua nuclee.