Guvernul a decis, printr-o ordonanta de urgenta adoptata in luna decembrie 2017, sa plafoneze valoarea punctului de amenda pentru tot anul 2018. Valoarea acestuia ramane tot 145 de lei, ca si pana acum. Guvernul a luat aceasta decizie de a pastra in 2018 amenzile de circulatie la nivelul din 2017, pentru a preveni majorarea punctuluide amenda odata cu cresterea salariului minim. Iata ce precizeaza in acest sens site-ul avocatnet.ro, intr-un articol semnat de Simona Voiculescu: Guvernul a decis: Amenzile de circulatie vor fi pastrate la nivelul actual si in 2018, in ciuda majorarii salariului minim.

Amenzile rutiere NU se majoreaza de la 1 ianuarie 2018, chiar daca salariul minim creste!

Majorarea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2018, ar fi dus automat la modificarea punctului-amenda, avand in vedere modul de calcul al acestuia. Totusi, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, sa plafoneze punctul-amenda la 145 de lei, aceasta valoare urmand sa fie pastrata pe tot parcursul anului 2018. De obicei, orice modificare adusa salariului minim atrage automat si modificarea cuantumului amenzilor de circulatie. Astfel, daca salariul minim creste, atunci si amenzile cresc. Asta se intampla deoarece Codul rutier prevede ca un punct-amenda reprezinta 10% din salariul minim pe economie. In 2017, salariul minim era de 1.450 de lei, ceea ce inseamna ca un punct-amenda era 145 de lei. De la 1 ianuarie 2018, salariul minim este de 1.900 de lei, ceea ce inseamna ca un punct-amenda ar ajunge la 190 de lei. Cu toate acestea, Guvernul a aprobat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede stabilirea unei valori fixe a punctului-amenda contraventionala privind circulatia pe drumurile publice.
- Astfel, pentru perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2018, se plafoneaza punctul-amenda la suma de 145 lei, cat este in prezent, fara a se majora in functie de salariul minim brut pe economie garantat in plata, scrie intr-un comunicat al Executivului.
Asadar, in functie de clasele de sanctiuni prevazute in Codul rutier, soferii vor plati in continuare:
- clasa I: doua sau trei puncte-amenda (290 sau 435 de lei);
- clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amenda (580 sau 725 de lei);
- clasa a III-a: de la sase la opt puncte-amenda (de la 870 la 1.160 de lei);
- clasa a IV-a: de la noua la 20 de puncte-amenda (de la 1.305 la 2.900 de lei;);
- clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amenda (de la 3.045 la 14.500 de lei).
Atentie! Persoanele fizice pot primi doar amenzile din clasele I-IV. Clasa a V-a de sanctiuni este valabila doar pentru persoanele juridice.

Principalele amenzi primite de soferi

Cu o amenda de 290 sau de 435 de lei vor fi in continuare sanctionati soferii care vorbesc la telefon in timp ce conduc, fara a avea un dispozitiv de tip maini libere”, dar si cei care nu semnalizeaza cand schimba directia de mers, precum si pasagerii care nu poarta centura de siguranta. De asemenea, si pietonii care incalca regulile de circulatie pot fi amendati cu aceleasi sume. Amenzi de 580 sau 725 de lei se aplica soferilor care nu acorda prioritate la trecerile de pietoni, trec pe culoarea rosie a semaforului sau depasesc coloanele de masini oprite la semafor/trecerea la nivel cu calea ferata, pentru depasirea vitezei legale cu 21-30 km/h, pentru transportarea minorilor fara a avea in masina sisteme de siguranta adecvate (centuri de siguranta sau scaune pentru copii), dar si pentru situatii precum nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de obligare si lipsa trusei medicale, a triunghiurilor reflectorizante si a stingatorului pentru incendii. O sanctiune ceva mai mare, adica de la 870 la 1.160 de lei se aplica pentru depasirea vitezei legale cu 31-40 km/h, pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca astfel se produce un accident cu pagube materiale. Alte exemple de fapte care ar putea fi amendate cu sume cuprinse in acest interval sunt: conducerea cu permisul auto expirat sau circulatia cu un automobil cu defectiuni la sistemul de iluminare sau la cel de avertizare sonora. Cele mai mari amenzi pentru persoanele fizice sunt cele din clasa a IV-a de sanctiuni, unde amenzile ce pot fi aplicate sunt situate intre 1.305 si 2.900 de lei si se aplica: soferilor care depasesc viteza legala cu 41-50 km/h, pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice (atunci cand fapta nu constituie infractiune), dar si celor care circula cu masini cu inspectia tehnica periodica expirata, care nu efectueaza verificarea medicala periodica sau care conduc automobile fara anvelope de iarna pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata ori polei.
Important! Cei care achita amenda pe loc sau in primele doua zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de contraventie rutiera nu platesc decat jumatate din amenda aplicata.