Senatorul Marian VASILIEV a sustinut o declaratie politica intitulata: Ratificarea Conventiei Organizatiei Internationale a Muncii privind standardele in domeniul maritim- marele pas spre imbunatatirea conditiilor de munca si viata ale marinarilor romani. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Comisia Europeana a sustinut in mod ferm elaborarea Conventiei Internationale a Muncii (O.I.M.) privind standardele de munca in domeniul maritim. Punerea in aplicare a prevederilor Conventiei este indispensabila atat la nivelul comunitar, cat si la nivel national.
Guvernul a adoptat, in sfarsit aceasta Conventie, urmand a fi supusa spre ratificare Parlamentului Romaniei.
Din nefericire, guvernele anterioare au intarziat nespus de mult adoptarea in Romania a unei Conventii a O.I.M. din 2006!
Cu atat mai dezamagitor este ca Romania este membru fondator al Organizatiei Internationale a Muncii si ar fi trebuit sa adopte si sa ratifice Conventia imediat, alaturi de celelalte state membre fondatoare. Dar, cum spune o vorba romaneasca (de multe ori nesanatoasa), mai bine mai tarziu decat niciodata.
Conventia garanteaza conditii de munca si de viata decente la bordul navelor care navigheaza in porturi straine. Este un mare pas in protectia efectiva a marinarilor romani angajati ai companiilor de navigatie din toate tarile lumii.
Un alt obiectiv al Conventiei va garanta si conditii de concurenta echitabila atat pentru firmele de navigatie, cat si pentru cele de recrutare.
Masurile prevazute vor imbunatati siguranta maritima si atractivitatea profesiei.Din aceste motive, consider ca Parlamentul Romaniei trebuie sa ratifice cat mai curand Conventia maritima din 2006.