Jurnalul national : Coalitia de aur (Autor: Dan Constantin)

Casandrele care "vad" in fiecare zi spargerea USL (si s-au strans aproape 900 de zile de la semnarea Protocolului de colaborare politica in cadrul Coalitiei) dau acum ca sigura ruptura. Antonescu a sarit la beregata lui Ponta; Ponta l-a amenintat pe Antonescu; liberalii vor sa plece din Guvern; pesedistii cauta prezidentiabil; conservatorii "divorteaza" de liberali - iata titlurile de "breaking news"care sparg de luni de zile dezbaterile profunde despre capetele incoronate din tiganie sau procesul lui Piti cu Vica.

Acum sabiile sunt iar pe masa, USL isi traieste in spasme ultimele ei secunde de intelegere. Guvernul isi face bagajele, Ponta se va ascunde in stuful Deltei, iar Antonescu va fi inghitit in galeriile
din maruntaiele Apusenilor. Evident, USL moare in aplauzele Opozitiei care nu exista, nu in lupta politica cu adversari dornici sa ia Puterea ci, in viziunea roz-catastrofica a pietonilor de la miezul noptii care blocheaza Universitatea, ea se dizolva in apele cianozate de la Rosia Montana.

Proiectul minier a devenit brusc, dintr-o problema tehnica, una foarte politica. Ca prin farmec, buzele verzi-rosii, lipite pe fond alb, au impanzit Bucurestiul dupa ce sub drapelele maghiare in aceleasi culori suporterii salbatici au trecut prin foc si sabie Centrul Vechi sub pretextul fotbalului.
Acum, armata de Mite bicicliste si pusti eco dau roata spre inserat anuntandu-ne criza politica. Politicienii si analistii, facatorii de opinii cad in capcana biciclistilor si se prind in scenariul "crizei".

Discutiile in contradictoriu, dezbaterile cu puncte de vedere diverse sunt normale in orice democratie. Viciati de climatul cvasidictaturii lui Basescu, aflate spre final, parem contaminati de spiritul scandalagiului care nu admitea alta parere. Cand sunt doua voci apreciem ca se pune de un razboi; daca se schimba replici intre Ponta si Antonescu, unii tin sa le prezinte ca avand forta distructiva a bombelor nucleare.
Rosia Montana este o problema. Una din multele pe care Puterea instalata in 2012 le are de rezolvat. Asa cum sunt Oltchim, CFR Marfa, acordul cu FMI, pensiile, impozitul forfetar, cainii maidanezi, repararea scolilor, terminarea autostrazilor incepute de hat ani. Asa cum apar zi de zi sau peste noapte inundatiile de toamna si viscolele din iarna.

De fiecare data se rupe Coalitia? La fiecare sughit sau zambet cas al liderilor politici cei mai de incredere pe care ii are Romania, se va produce "criza"?
Ponta are in carca guvernarea, iar Antonescu se pregateste sa devina presedintele tarii. "Povara" de a fi invingatori intr-o lupta politica nu este usor de dus. Da nici o sarcina atat de grea incat sa esuezi la adierea produsa de cateva sute de velocipezi, pusi sa impinga la pedale de Soros.
USL nu va muri pe muntele de aur de la Rosia Montana. Coalitia are mandat sa functioneze inca 65 de saptamani. Dar visul lui Basescu si al pescuitorilor in ape tulburi este otravirea USL cu cianurile din proiect inainte de acest termen.

Pana la prezidentiale vor mai fi si alte "pastile" letale pe care cei doi lideri sunt obligati sa nu le inghita. Doar daca sunt sinucigasi...