DeCeNews: Popularii lui Basescu ingroapa Europa: trei din cinci europeni si-au pierdut increderea in UE

Oficiul European de statistica a eliberat un sondaj dezastruos pentru viitorul Uniunii Europene. Cifrele releva ca, din ce in ce mai raspanditul euro-scepticism a atins cote nemaintalnite de la infiintarea structurii UE. Fata de anul 2007, intr-o tara ca Germania, de exemplu, nivelul de neincredere in eurocratii Bruxelles-ului a crescut de la 36%, la 59%, scrie cotidianul.ro.
Vara trecuta, in timpul conflictului politic de la Bucuresti, sustinatorii presedintelui i-au catalogat constant pe cei care se indoiau de interventiile oficialilor europeni drept "anti-occidentali". Dupa cum arata noul sondaj, apropiatii lui Traian Basescu ar putea, la fel de bine, sa acuze 300 de milioane de cetateni ai Europei de "anti-occidentalism".
Aart de Geus, sef al think-tank-ului german Bertelsmann Stiftung, concluzioneaza, rezuma pertinent: "Sprijinul cetatenilor europeni pentru politicile UE a scazut dramatic din 2007 incoace. Ca atare, este extrem de periculos sa pledezi pentru federalizare si cedare de suveranitate, dat fiindca o asemenea atitudine politica nu ar face decat sa starneasca reactii si mai violente ale europenilor si sa contribuie la generarea unui val si mai mare de populism".
Europenii nu s-au indoit niciodata mai puternic de capacitatile UE. Cea mai severa lipsa de credibilitate o au Merkel si Barroso in Spania, de 72%. Acolo, guvernul condus de premierul Rajoy se confrunta cu proteste in strada in urma unei recesiuni naprasnice, in urma masurilor aplicate la cererea liderilor europeni.
Cea mai mai crestere a neincrederii se regasese in Italia. De la 28% in 2007, locuitorii Peninsulei nu mai cred in UE in numar de 53%.
S-ar parea ca proasta gestionare a recesiunii, planurile de salvare ale statelor bogate pentru statele sarace, uneori prin asumarea unor conditii umilitoare, au cutremurat pilonii UE din temelii in ochii cetatenilor.