Deutsche Welle: Europa redevine socialista

Greva americanilor de la Wikipedia din pricina proiectului legislativ din Congresul SUA vizand inasprirea masiva a reglementarilor privind drepturile de autor si campania electorala de peste ocean, atat de diferita de cele europene, iata doar doua din subiectele aprig dezbatute de editorialistii apuseni.
Ziarele germane mai comenteaza asiduu intre altele crearea, dupa indelungi pertractari si controverse, a unui fisier central inregistrandu-i pe extremistii de dreapta violenti din Republica Federala, precum si dezbaterea privind Ungaria din Parlamentul European, scrie Deutsche Welle.
In context, a gasi, in puzderia de editoriale apusene, un comentariu favorabil premierului maghiar, Viktor Orban, e mai greu decat a identifica un ac in carul cu fan. Ungaria, noteaza austriacul Salzburger Nachrichten, e o chestiune atat de ingrijoratoare, incat priveste intreaga Europa. Cotidianul saluta ca atare discutarea problemei Budapestei in forul legislativ european, unde Orban s-a vazut nevoit sa se justifice pentru un curs controversat, criticat de Comisia Europeana.
Or, scrie ziarul, "intensitatea cu care Batranul Continent pune, mai nou, pe tapet problema Ungariei constituie, indirect, recunoasterea faptului ca Europa a ezitat prea mult inainte de a reactiona la simptomele nedemocratice marcand evolutia Ungariei.
Rhein-Neckar-Zeitung din Heidelberg stie unde trebuie cautata cheia solutiei maghiare. De aceasta data, scrie ziarul, "UE isi poate permite sa-l invite la dans pe delincvent, fiindca Ungaria a ajuns in buza falimentului, iar Bruxelles-ul are bani si oarecare bunavointa. Acesta e de altfel singurul motiv pentru care Orban s-a deplasat la Strasbourg, unde a dat, fara nici o tragere de inima asigurari, ca va tine cont de obiectiile Uniunii Europene".
Atata doar ca, pe Orban, ziarul german nu-l mai crede defel. "Judecand situatia in functie de tot ce s-a intamplat, premierul maghiar nu-si va tine promisiunea ci va continua sa joace tactic, spre a obtine banii de care are nevoie. Ungaria cu Orban la carma e o rusine, dar o democratie trebuie sa fie in stare sa reziste la presiuni".
Si acelasi ziar adauga o propozitie importanta. Potrivit careia, "UE nu se poate transforma intr-o politie a gandirii (unguresti) daca nu vrea sa se distruga".
Ziarul maghiar de stanga, Nepszabadsag, intra in detaliile celor petrecute in Parlamentul European si regreta ca tarile UE nu se arata in stare "sa apere drepturile fundamentale ale unui stat membru in care ele ajung sa fie in pericol".
Potrivit gazetei maghiare, in PE fiecare si-a jucat rolul atribuit. "Orban s-a prefacut ca nu intelege criticile. Partidul Popular a devenit nervos si a incercat sa-si pastreze neutralitatea. Deputatii de stanga au impletit un buchet de critici la adresa guvernului maghiar. Unii euro-parlamentari au sustinut declansarea procedurilor prevazute la articolul 7, care suspenda dreptul de vot al unei tari vizate. Ceea ce nu se va intampla. Iar Orban va reveni acasa spre a-si cultiva democratia, in timp ce Comisia Europeana se va adanci in analize juridice".
Impresia deplorabila a unei Europe de stanga care-si rateaza sistematic menirea de a apara libertatea si de a asigura prosperitatea e puternic sustinuta de unii candidati la presedintia SUA. La Amsterdam, De Telegraaf evidentiaza clivajul transatlantic.
Pe europeni, ziarul olandez, "ii alieneaza sa urmareasca alegerile preliminare americane, in care intreruperile de sarcina sunt absolut interzise...religia joaca un rol important si toata lumea se pronunta in favoarea detinerii de arme de foc. Mai rau e ca Batranul Continent e prezentat ca un exemplu disuasiv".
Fiindca, potrivit candidatilor republicani la presedintia Americii, "Europa e socialista si reprezinta un pericol la adresa economiei globale. E posibil ca, in toate acestea, sa fie un sambure de adevar. Dar, conchide ziarul olandez, "americanii au uitat unde a debutat prima criza bancara".