Atributiile exclusive ale primarului Craiovei, Antonie Solomon, au fost delegate din nou, acesta neavand voie sa-si exercite prerogativele, din cauza unei decizii penale a Curtii de Apel Galati.

Desi in legislatia romaneasca nu exista reglementari privind actul de administratie in situatia data la Craiova, 19 dintre consilierii municipali prezenti ieri in plen au considerat prin vot secret ca este necesara delegarea atributiilor primarului "interzis" pentru ca activitatea primariei sa nu fie blocata. Daca nu stiau, li s-a explicat de catre secretarul Craiovei, Nicoleta Miulescu, faptul ca, de exemplu, autorizatiile de construire nu pot fi emise decat cu semnatura primarului. Cu 18 voturi pentru, viceprimarul Marinica Dinca beneficiaza de continuitate, el detinand timp de sase luni, din martie 2010 si pana la eliberarea primarului Antonie Solomon, pe 8 septembrie 2010, prerogativele acestuia. Un consilier a votat pentru celalalt viceprimar, Teodor Sas. Consilierii PNL au refuzat sa voteze. Unul dintre ei, Pavel Badea, este de parere ca nici unul dintre cei doi viceprimari nu-i poate reprezenta pe craioveni din postura de primar. Consilierul PSD Bianca Predescu a refuzat, de asemenea, buletinul de vot. Ea a prezentat, de altfel, si baza legala a netemeiniciei unui astfel de vot. In rezumat, nici una dintre conditiile procedurale prevazute de lege pentru delegarea atributiilor primarului nu poate fi indeplinita. Trei voturi au fost anulate, iar un consilier a lipsit.

Printre randuri

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a fost arestat preventiv la inceputul lunii martie, in cursul unei cercetari penale vizand presupuse fapte de coruptie. Prefectul de Dolj a emis atunci un ordin prin care a constatat suspendarea lui Solomon din functie, pe care l-a transmis primariei. Masura arestului preventiv a incetat pe 8 septembrie 2010, cand au fost instituite masuri asiguratorii, intre care interzicerea de a exercita functia de primar. Potrivit Legii administratiei publice locale republicate, "Art. 82. - (1) In caz de vacantare a functiei de primar, precum si in caz de suspendare din functie a acestuia, atributiile ce ii sunt conferite prin prezenta lege vor fi exercitate de drept de viceprimar sau, dupa caz, de unul dintre viceprimari, desemnat de consiliul local cu votul secret al majoritatii consilierilor locali in functie". Functia de primar nu e vacanta la Craiova, primarul nu este suspendat din functie, iar alt text de lege nu exista.