Decizia Guvernului de a majora punctul de pensie de la 1 noiembrie a luat prin surprindere liderii PSD, care simt ca lise fura cascavalul electoral. Fiind cei care au fortat guvernul sa majoreze pensiile in ultimul an, pesedistii se vad privati de un succes care putea sa le aduca multe voturi intr-un bazin electoral de care au tinut totdeauna cu dintii. Din acest motiv au decis sa intervina in forta, pentru a repune spuza pe turta lor. Vicepresedintele PSD Marian Sarbu a declarat joi ca, in conditiile in care Guvernul nu va accepta sa majoreze punctul de pensie cu 20% de la 1 octombrie, PSD va utiliza toate mijloacele posibile, inclusiv depunerea unei motiuni de cenzura, pentru a "forta" acest lucru. "Cresterea punctului de pensie cu 20% de la 1 noiembrie, asa cum doreste Guvernul, si pe care o prezinta sub titlul de majorare a pensiilor, nu reprezinta decat o pacaleala. Dorim sa fortam, sa impunem Guvernului o corectie: aceasta crestere de 20% sa se faca incepand cu 1 octombrie", a aratat Sarbu.
Vicepresedintele PSD a argumentat pozitia social-democratilor prin faptul ca, incepand cu luna mai, diferenta dintre salariul mediu prognozat si salariul mediu realizat a fost de 10%, ceea ce a reprezentat si o pierdere similara la nivelul pensionarilor cu pensii medii.
Marian Sarbu a dat exemplul unui pensionar cu o pensie medie de 500 RON care, incepand cu luna mai, a pierdut lunar circa 10%, ceea ce echivaleaza cu pierderea a circa 300 de RON din luna mai pana in luna noiembrie, cand doreste Guvernul sa majoreze pensiile.
Vicepresedintele PSD a aratat ca Guvernul, prin majorarea de 20% a punctului de pensie incepand cu 1 noiembrie, va acorda practic 200 RON pensionarului cu o pensie de 500 RON, ca o compensatie, dar acesta va iesi tot in pierdere, cu 100 RON.
Sarbu a aratat ca dorinta PSD ca Guvernul sa aplice majorarea pensiilor incepand cu 1 octombrie ar duce la recuperarea a 100 RON pierduti de catre pensionarul dat drept exemplu.
Sarbu a mai spus ca PSD va introduce in programul PSD pentru 2009 obligativitatea pastrarii puterii de cumparare a pensiilor pentru un an, intentionandu-se reintroducerea indexarii trimestriale a pensiilor, in raport cu rata inflatiei. "Guvernul trebuie sa accepte majorarea pensiilor cu 20% de la 1 octombrie, in caz contrar vom folosi toate mijloacele politice la dispozitie, inclusiv motiunea de cenzura", a subliniat Sarbu.
El a precizat, raspunzand unei intrebari, ca sursa de finantare pentru majorarea pensiilor de la 1 octombrie o poate constitui subventia de la bugetul de stat, in valoare de 4 milioane de Euro, la care s-ar adauga excedentul de la bugetul asigurarilor sociale din iunie, in valoare de 130 de milioane de Euro, ajungandu-se la o suma totala de 530 de milioane de Euro
Sarbu a mai facut referire si la un proiect de lege al PSD privind pensiile agricultorilor, care se afla in acest moment in dezbatere la Comisia pentru munca din Camera si care prevede existenta unui sistem propriu de asigurari sociale pentru agricultori. "Daca saptamana urmatoare nu vom primi un punct de vedere explicit din partea Guvernului referitor la acest proiect, acest lucru va constitui un motiv in plus pentru a nu lasa acest Guvern sa-si termine mandatul", a subliniat vicepresedintele PSD.