Senatorul Viorel Chiriac a sustinut o declaratie politica intitulata " Un om pentru istorie , un om pentru eternitate ", pe care o puteti citi in continuare.
Istoria consemneaza in dreptul zilei de 30 Septembrie 1452 infaptuirea unei realizari exceptionale a spiritului uman : tiparirea primei carti - BIBLIA cu 42 de randuri si 1282 de pagini , intr-un tiraj fabulos pentru acele vremuri,de 200 de exemplare,de catre Johannes Gutenberg.
Astfel , pentru prima data a fost transpusa in practica ideea tiparirii folosindu-se placi pentru imprimare realizate din litere metalice mobile , marcandu-se aparitia tiparului ,in acceptiunea moderna a acestui termen.
Biblia lui Gutenberg , cunoscuta drept prima carte tiparita , era in limba latina si caracterele folosite erau reproduse dupa scrisul de mana.
Prin aceasta extraordinara realizare genialul Johannes Gutenberg devine initiatorul comunicarii prin cuvantul scris tiparit , care in decursul vremurilor va capata o amploare inimaginabila pentru acele timpuri de pionierat .
Desigur aceasta realizare tehnica spectaculoasa a avut un impact formidabil asupra opiniei publice , asupra culturii europene in ansamblul ei imediat dupa difuzarea celor 200 de exemplare , incepand cu data de 23 februarie 1455.
Dar adevarata importanta a tiparului consta in consecintele rezultate din utilizarea pe scara larga in decursul secolelor care au urmat acestei geniale descoperiri .
Astfel tiparul a avut un rol hotarator in fixarea , unificarea si dezvoltarea limbilor nationale ale popoarelor europene . Acest proces lingvistic a condus in mod inevitabil la accentuarea constiintei de neam , de apartenenta la o comunitate etnica si , pe cale de consecinta,a contribuit in mod esential la aparitia natiunilor europene moderne.
O alta consecinta , de importanta similara , a constituit-o coagularea unei categorii sociale legata indisolubil de scris si de tipar , anume intelectualitatea , care avea sa joace un rol determinant in dezvoltarea si progresul societatii si fara de care ne este imposibil sa ne imaginam lumea contemporana.
Nu credem ca aceasta epocala descoperire sau geniala inventie s-a materializat intamplator intr-o Biblie ci , mai mult ca sigur , a fost nu numai concretizarea unei imperioase necesitati istorice , cat mai ales a unei inspiratii divine fara precedent.
Cu siguranta lumea ar fi fost alta fara tiparul lui Gutenberg si ca treptele spiritualitatii umane spre epoca infomationala ar fi fost urcate intr-un interval de timp mai indelungat si intr-un mod mult mai anevoios , pe care cu greu ni-l putem imagina.
Sa apreciem Tiparul , chiar in aceasta era a internetului si sa pretuim Cartea , ca unele dintre cele mai de pret bunuri ale patrimoniului universal si ca unelte ale raspandirii ideilor de democratie si progres.