Intors in tara dupa o perioada lunga, cu ocazia Festivalului Enescu in deschiderea caruia a concertat, Christian Badea, celebrul dirijor cu o cariera internationala impresionanta va sustine un concert, cu un concept inedit pe 29 octombrie, la Ateneul Roman, impreuna cu Orchestra Romana de Tineret.
Cu acest prilej, artistul ne-a raspuns la cateva intrebari.

- Prezentati-va in cateva cuvinte.
- Mi-am inceput cariera in Statele Unite, ca director muzical al Columbus Symphony. Din momentul cand am dirijat pentru prima oara la Metropolitan Opera, in 1987, am sustinut peste 170 de concerte, ca invitat obisnuit al celebrei institutii din New York. M-am dobandit notorietatea si ca dirijor invitat la Opera de Stat din Viena, Royal House Opera de la Covent Garden sau la Opera Nationala din Lyon.
In 1985, performantele mi-au fost recunoscute si prin castigarea unui Premiu Grammy, pentru opera "Antoniu si Cleopatra" de Samuel Barber.
- Cum v-a venit ideea acestui concert?
- Am avut ideea concertului de sambata, 29 octombrie, de la Ateneul Roman, ca o concluzie a mai multor experiente si evenimente. Voi canta alaturi de Orchestra de Tineret.
In primul rind, de-a lungul anilor, am colaborat cu mare placere cu tineri muzicieni de pe toate meleagurile internationale si acum se intimpla si in Romania. Aceasta colaborare a inceput in urma cu trei ani, la Universitatea de Muzica, cu un master class si concerte si continua cu concertul de sambata, 29 octombrie.
Pe de alta parte, exista aceasta Orchestra Romana de Tineret care reprezinta, prin talentul si entuziasmul lor, speranta muzicii in Romania.
- Ce puteti dezvalui din experienta profesionala pe care o aveti?
- Din experienta mea personala, pot sa spun ca am plecat acum multi ani de aici, cu o educatie muzicala foarte serioasa la un nivel extrem de competitiv, care m-a ajutat sa-mi incep cariera internationala intr-un mod foarte rapid. Acum este randul meu sa contribui pe cat pot in a da inapoi muzicienilor romani, mai ales celor tineri, care au nevoie de experienta, ceea ce am acumulat in toti anii de cariera si din multele mele experiente personale.
Este o colaborare care mi se pare logica si care sper ca va atrage si un public mai nou.
- Cum va fi conceput recitalul de sambata, de la Ateneul Roman?
- Concertul din 29 octombrie, de la ora 21.00, de la Ateneul Roman, este scurt - numai o ora - cu muzica foarte buna, ca de exemplu, Simfonia a 5-a de Ceaikovski si care are ca intentie de a fi "un concert de tineri, pentru tineri" .
Dupa concert vom avea si o petrecere unde Orchestra invita publicul si unde ei vor canta jazz, muzica populara si va fi si un DJ, cu cateva pahare de bautura, intr-o atmosfera mai relaxata decit obisnuitele concerte de abonament ale Filarmonicii si unde sper ca tinerii care nu au mai fost la concerte sa descopere muzica clasica.
Asa cum noua muzicienilor (si ma includ si pe mine) ne place sa ascultam tot felul de genuri de muzica, sper ca publicul tanar, care nu e un obisnuit al concertelor de la Ateneul Roman, sa vina si sa descopere muzica clasica de calitate intr-o atmosfera placuta. Sunt sigur ca vor reveni!