Recent, intr-un cadru elegant, a avut loc, in prezenta invitatilor: jurnalisti, influencers, bloggers si vedete, lansarea editiei limitate de vin, Mostenirea, a Cramei Macin.
Pastrand filonul traditiei romanesti, cele 1918 sticle editie limitata reprezinta un hommage adus celebrarii Centenarului.
Vinul Mostenirea este un un cupaj de Feteasca Neagra si Babeasca Neagra. O Feteasca Neagra in proportie de 80%, vinificata separat de Babeasca Neagra, baricata cat sa ii imprime note fine de vanilie si condiment. Este un vin cu o corpolenta medie, cu taninuri moi si 13 grade alcoolice, perfect integrate. Surprinde prin aromele intense de fructe rosii (zmeura, visine, cirese coapte), prune, coacaze negre, dar si prin notele florale si condiment dulce.
Este un vin tanar caruia daca i se da ocazia sa se mai invecheasca in sticla va spune povestea locului in tonuri aromatice.
Poate fi asociat cu branzeturi maturate ai cu mancaruri pe baza de carne rosie si vanat. Porc brezat, coaste de miel, tocans de csprioara, rata cu varzs rosie sunt doar cateva din sugestiile pentru o asociere de succes.

Podgoria Sarica-Niculitel


Traversand Dunarea cu bacul, de la Braila la Smardan, trecem in nordul Dobrogei. Arsa de soare si batuta de vant, asezata intre Dunare si Mare, Dobrogea are un profil geografic unic in Europa si o istorie ce urca in timp pana la creatorii ceramicii gumelnitene si Ganditorii de la Hamangia. Un dig de 13 km uneste Smardanul cu Orasul Macin, inaintand printr-un decor spectaculos, pe langa Brarul Macin sau Dunarea Veche. In stanga, se vad deja contururile Muntilor Macinului ca niate spinari de dinozaur; varfurile lor - candva mai mandre decat ale Carpatilor - abia ating astazi 450 de metri. Cu cat te apropii de Macin, Dunarea Veche ramane in dreapta, drumul ei refacand in amonte traseul pana la punctul in care acesta se desprinde de cursul principal, pentru a inconjura Insula Mare a Brailei.
Tinand soseaua principala, ce duce catre Tulcea, intram in cel mai vechi areal viticol cunoscut pe pamantul Dobrogei - Podgoria Sarica Niculitel. Macin, Niculitel si Tulcea sunt centrele viticole care formeaza aceasta podgorie, fiecare cu specificul lui, ceea ce ofera vinurilor trasaturi distincte. Formand o linie oarecum paralela cu Dunarea Veche, pe directia nord-sud, centrul viticol Macin cuprinde localitatile din jurul Muntilor Macinului. Dealurile Niculitelului formeaza un culoar paralel cu Muntii Macinului si este al doilea centru viticol al podgoriei, in timp ce Dealurile Tulcei formeaza cel de-al treilea areal viticol si cuprinde, de la vest la est, localitatile dintre Somova si Tulcea.
Podgoria Sarica Niculitel este cea mai veche podgorie a Dobrogei, o zona cu un pitoresc aparte, ce-si intinde trecutul dincolo de perioada colonizarii romane (in nordul Dobrogei romanii s-au instalat temeinic, inca din secolul al II-lea, construindu-si o serie de castre pentru apararea imperiului de atacurile populatiilor barbare, marturie stand castrele Arrubium (localitatea Macin), Noviodunum (Isaccea), Aegesius (Tulcea), Troesmis (Turcoaia) etc.
Viile podgoriei sunt amplasate pe terenuri cu altitudini cuprinse intre 50 si 200 metri, formand amfiteatre largi, cu deschideri catre valea Dunarii. Relieful este dominat de formele putin inalte ale unor munti puternic erodati (Muntii Macinului), resturi ale vechiului lant muntos hercinic-cel mai vechi lant muntos din Europa.
In prezent, la Macin, se produce o gama variata de vinuri purtand amprenta locului, originale in prezentare si cu un bun raport calitate-pret. De altfel, drumul vinului in judetul Tulcea incepe la Macin, mai precis la Alcovin Macin.
Crama Dobrogeana si Pivnita lui Terente figureaza deja in circuitul turistic, oferind doritorilor degustari de vinuri si meniuri traditionale, insotite de vinuri obtinute din viile de la Carcaliu si Cerna.
Intre vinurile albe, specifice Podgoriei Sarica Niculitel, se numara si Aligoté-ul (soi frantuzesc la origine). Vin sec, corpolent, mineral, "mirosind" a pamant, dar si a flori, cand e foarte proaspat si tanar, Aligoté-ul se potriveste excelent cu pestele de Dunare, dar si cu preparatele din branza de capra sau oaie. Sortimentul de vinuri albe e completat de Feteasca Regala si Tamaioasa Romaneasca (soiuri romanesti), dar si Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier si Muscat Ottonel, soiuri internationale, cu foarte bune rezultate in podgoriile romanesti. Vinurile rosii de Macin se obtin din Feteasca Neagra, Merlot, Cabernet Sauvignon si Pinot Noir.
Crama Vinuri de Macin
SC Alcovin SRL s-a infiintat in anul 2002, avand ca obiect principal de activitate producerea vinurilor, imbutelierea si comercializarea acestora. Este membra a Asociatiei Profesionale Vitivinicole Colinele Dobrogei (membra a ONIV) si inca de la infiintare are implementat sistemul de management al sigurantei alimentare, bazat pe principiile HACCP.
Din 27 octombrie 2011, firma Alcovin este furnizorul oficial al Casei Regale a Romaniei. Renatus, Curtea Regala, Tres Rosae, Pelegrin si Trei Brațe sunt brandurile sub care sunt comercializate si promovate vinurile obtinute din soiurile cultivate.
Vinul Mostenirea poate fi comandat doar de pe site-ul www.vinul-mostenirea.ro
Pretul sticlei: 191, 8 lei