MEDIAFAX FOCUS: 20 de ani de ziare - intre idealismul dat de libertate si afacere, in capitalism (Autoare: Alexandra Buzas). Articol publicat in data de 23 Dec. 2009.
In 20 de ani de presa scrisa romaneasca (22 dec. 1989 - 22 dec. 2009), ziarele au ocupat un loc central. Daca in anii '90 au fost lansate numeroase publicatii, provenite din setea de libertate a jurnalistilor, in ultimii ani de capitalism, acestea au devenit afaceri ale patronilor.

20 de ani de ziare - intre idealismul dat de libertate si afacere, in capitalism

Conform cercetatorilor si teoreticienilor din domeniulmass-media, in primii doi ani de la disolutia regimului comunist,s-a produs o explozie mediatica, marcata de multiplicarea rapidaa ziarelor si revistelor, in paralel cu reconvertirea publicatiilordeja existente. Astfel, daca in 1989 la nivelul intregii tari erau 495 depublicatii, dintre care 36 de cotidiene, in 1990 numarul acestora acrescut semnificativ, ajungand la un total de 1.444 de publicatii,dintre care 65 - cotidiene. Pentru anul 1991 s-a observat o scaderea numatului total de publicatii - 1.336 -, dar o crestere acotidienelor - 83. Pe de alta parte, in 1992, numarul total alpublicatiilor a scazut la 1.205, dar numarul cotidienelor acrescut, ajungand la 102. Ca urmare, teoreticienii postuleaza ca piata presei scriseromanesti a cunoscut o perioada de frenezie consumerista inprimavara lui 1990, caracterizata prin cresterea rapida si haoticaa titlurilor si tirajelor, tendinta continuata si ulterior. Pe piata presei scrise s-au impus publicatii precum Tineretul liber, Dimineata, Universul, Dreptatea, Azi - cu un tiraj zilnic de700.000 de exemplare, dar si saptamanalele Expres si Zig-Zag - cu un tiraj de 600.000 de exemplare la aparitie. In ceea ce privestepresa culturala, tirajele publicatiilor 22 sau Romania literaraerau de circa 100.000 de exemplare. Daca in 1990 tirajul principalelor cotidiene nationale - RomaniaLibera si Adevarul - a crescut la 1,5 milioane de exemplare,incepand cu 1992, semnalul scaderii tirajelor a fost dat deAdevarul (180.000 de exemplare) si Romania libera (110.000 deexemplare). La fel s-a intamplat si cu celelalte publicatii, careau scazut de la 700.000 de exemplare pe zi in 1990, la sub 100.000de exemplare in 1992.
- Instaurarea comunismului a insemnat pentru presa acceptarea sipromovarea unui tip de discurs total neadaptat societatii civile sinevoilor sale de informatie, de cunoastere. Functiile sociale,educative, informative, au fost substituite de tendinta tot maiformativa, mai ideologizata a noului regim. Jurnalistii setransforma in propagandisti, iar presa functioneaza ca o masina demobilizare a maselor. Cantitativ, comunismul a corespuns, intr-oprima faza, reducerii de zece ori a tirajelor si titlurilorziarelor si revistelor, sustin teoreticienii mass-media.
Conform datelor, in perioada 22 - 24 decembrie 1989, la Bucuresti au aparut mai multe ziare, dintre care Adevarul, Curierulromanesc, Flacara, Libertatea (Interesul public), Renasterea,Romania libera si Tineretul liber, marea majoritate a acestorafiind foste publicatii comuniste, devenite acum libere.
- Astfel, Adevarul este fostul cotidian Scanteia, organ central alComitetului Central al Partidului Comunist Roman. Adevarul a fostlansat la Bucuresti la 25 decembrie 1989. Printre colaboratorii dinprimul numar s-au numarat Costin Tuchila, N. N. Constantinescu,Ilie Tanasache, Radu Bogdan si Gheorghe Atanasiu. Cotidianul Adevarul este editat in prezent de Adevarul Holding, companie detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu.
- Cotidianul Libertatea, denumita initial Informatia Bucurestiului, apare la Bucuresti in dupa-amiaza zilei de 22decembrie 1989, fiind considerat cotidian al cetatenilor Capitalei. Tribuna libera a Frontului Salvarii National. Dintre colaboratori se remarca Sorin Rosca Stanescu, Octavian Andronic sau Mihai Barbulescu. Cotidianul Libertatea a fost achizitionat de trustul elvetian Ringier in iulie 1994, care a relansat publicatiaca tabloid. Publicatia a devenit, in mai 2001, lider de audienta si vanzari in presa romaneasca, pozitie pierduta in 2009 in fata tabloidului Click, editat de Adevarul Holding.
- Tineretul Liber, fostul Scanteia Tineretului, apare la Bucuresti pe 22 decembrie 1989 si are ultima aparitie in aprilie1997.Colaboratori ai numarului din 22 decembrie au fost Constantin Sorescu, Lucian Avramescu, Victor Socaciu, Horia Alexandrescu, Eugen Mihaescu, Stefan Mitroi sau Dan Stanca.
- De asemenea, Romania libera, fost organ al Frontului Democratieisi Unitatii Socialiste, apare la 23 decembrie 1989, iar printre colaboratori se numara Ion Pavelescu, Bogdan Ficeac, Emil Munteanu sau Marius Georgescu. Ulterior, in 2001, trustul german de presa WAZ a achizitionat SC Romania libera SA, care edita cotidianul,transformand compania, in 2005, alaturi de Dan Adamescu, in SCMedien Holding.
- Tot in 1989, pe 30 decembrie, este lansat Curierul Romanesc, in format bilunar, sub egida Asociatiei Romania, al carui presedinte era Augustin Buzura. Din colectivul redactional faceau parte, la acea data, Nicolae Cristache, Pan Solcan, Gheorghe Istrate, iar dintre colaboratorii primului numar se remarca Liviu Papadima, Ion Magureanu, Doru Medesan.
- Anii '90 au adus, in lumea presei scrise, cele mai multe lansari de publicatii din istoria recenta a Romaniei. Astfel, printre acestea se numara titluri precum Adevarul literar si artistic, Azi,Contrapunct, Curierul National, Democratia, Dimineata, Dreptatea,Economistul, Expres si Expres Magazin, Facla, Memoria, Romania literara, Romania Mare, Tinerama, Secolul 20, Tricolorul,Universul, 22 sau Zig Zag.
- Ziarul Azi a fost lansat pe 11 aprilie 1990 sub conducerea colegiului director format din Vasile Ailinei, Iosif Boda, Augustin Buzura, Petru Datculescu, Claudia Iordache, Catalin Iorgulescu si Sorin Vornicu. Directorul onorific al publicatiei era Alexandr uBirladeanu, iar redactor-sef Octavian Stireanu. In prezent, Azi se afla in proprietatea lui Octavian Stireanu.
- Pe de alta parte, revista culturala Contrapunct apare laBucuresti pe 9 ianuarie 1990 sub comitetul director format din Mircea Cartarescu, Ioan Grosan, Ioan Bogdan Lefter, Cristian Morarusi Mircea Nedelciu. Printre colaboratorii publicatiei la primul numar se regaseau Mircea Mihaies, Adriana Babeti, Daniel Vighi,Cristian Tudor Popescu, Rodica Pandele, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Ion Stratan, Stelian Tanase, Marin Mincu si Al. Cistelecan.
- Curierul National, ziar care apare si azi pe piata, apare laBucuresti pentru prima data la 5 decembrie 1990, cu Horia Alexandrescu in functia de director general. Din colectivul redactional faceau parte Constantin Dragan, Razvan Barbulescu, Dan Dumitrescu si Gheorghe C. Paunescu, iar responsabili de sectiuni erau Adrian Vasilescu, Alexandru Stroe sau Cristian Teodorescu. La primul numar, printre colaboratori se regaseau Fanus Neagu,Beatrice Buzea, Florin Condurateanu, Ralu Filip sau Nicolae Truta. In prezent este publicat de SC Curierul National SA.
- Lunarul Democratia a fost lansat la Bucuresti la 22 ianuarie1990, iar printre colaboratorii primului numar se regaseau N. N.Constantinescu, Ilie Purcaru, Maria Filip, Ion Vaduva sau Eugen Florescu.
- Ziarul Dimineata, celebru la vremea lui, s-a lansat la 19 februarie 1990, iar directorul publicatiei era Alexandru Piru.Printre colaboratori se numarau Grigore Traian Pop, Carmen Firan ,Florin Radulescu-Botica, Ilie Serbanescu, Liviu Franga sau Solomon Marcus.
- Pe 5 februarie 1990 s-a lansat Dreptatea, ca serie noua a ziarului cu acelasi nume care aparea in perioada 1927 - 1947.Directorul de onoare al publicatiei era N. Carandino, in timp ce director era Paul Lazarescu. Printre colaboratorii primului numar se regaseau Adrian Marino, Ion Alexandru, Gabriel Tepelea sau Ilie Costache.
- Publicatia Economistul apare la Bucuresti, de doua ori pe saptamana la inceput, iar mai apoi zilnic, la 29 iunie 1990, ca publicatie a Asociatiei Generale a Economistilor din Romania. Directorul publicatiei si redactor-sef era Ioan Erhan, AdrianVasilescu redactor-sef adjunct, iar secretar general de redactie -Mihai Coman. Publicatia este editata in continuare de AGER.
- Ziarul independent Expres apare la Bucuresti in februarie 1990,avandu-i pe Cornel Nistorescu, in functia de director, si pe IonCristoiu, in functia de redactor-sef. Printre colaboratorii publicatiei se numara Dan Postolache, Vladimir Pasti, LianaCojocaru sau Horia Alexandrescu.
- Saptamanalul independent Expres Magazin apare la 24 iulie 1990, cu CornelNistorescu - director general, si Radu Budeanu - redactor-sef.
- Lunarul Memoria aprare in 1990, cu Banu Radulescu redactor-sef. Din redactia lunarului faceau parte Ernest Bernea, Ana Blandiana,Stefan Augustin Doinas, Adrian Marino, Ion Negoitescu, AlexandruPaleologu, Dumitru Staniloaie, Petre Tutea, Ion Vianu si Romulus Vulcanescu.
- Romania literara apare la Bucuresti inianuarie 1990, sub conducerea unui comitet director, din care facparte Octavian Paler, Alexandru Paleologu, Nicolae Manolescu,Andrei Plesu, Gabriel Dimisianu, Valeriu Cristea si Roger Campeanu,cu Stefan Augustin Doinas care semneaza editorialul primului numar.In prezent, revista este editata de Fundatia Romania Literara.
- Saptamanalul Romania Mare este lansat in mai 1990, la conducereapublicatiei fiind Eugen Barbu, Corneliu Vadim Tudor era redactor-sef, iar printre colaboratori se numarau Ion Dragomir, Aglaia Ilie, Nicolae Craciun si Adolf Ionescu.
- Tribuna economica apare ca saptamanal, in ianuarie 1990, fiind considerata publicatie a economistilor din Romania.
- Ziarul Tricolorul a fost lansat in 1990, cu Mihai Ungheanuredactor-sef, si apare in doar sapte numere. In martie 2007reapare, sub conducerea lui Corneliu Vadim Tudor.
- Ziarul Viitorul apare in 1990 drept cotidian al PartiduluiNational Liberal, cu Gelu Netea director si Florin Dumitrachesecretar general de redactie.
- Zig Zag apare la Bucuresti ca saptamanal, in februarie 1990. Redactor-sef la aparitie a fost Radu Cismasanu, pentru primele patru numere. Ulterior, revista a fost condusa editorial de Ion Cristoiu. Pentru o scurta perioada, revista l-a avut caredactor-sef pe Adrian Paunescu, pentru ca mai apoi sa revina Ion Cristoiu, dar in functia de director. Printre colaboratorii publicatiei s-au numarat Ioan Vieru, Dan Silviu Boerescu sau Sever Avram.
- Revista 22 apare pe 20 ianuarie 1990, cu Stelian Tanase redactor-sef si Gabriela Adamesteanu, redactor-sef adjunct. Printre colaboratorii primului numar se regasesc Silviu Brucan, Gabriel Liiceanu, Sorin Vieru, Alexandru Paleologu, Magda Carneci, Petru Cretia, Andrei Pippidi, Dan Pavel, Antonie Plamadeala, Gabriel Andreescu, Ioana Craciunescu si Rodica Palade. In prezent, Revista 22 este editata de Grupul pentru Dialog Social.
- Revista Universul, fondata de Luigi Cazzavillan, reapare l aBucuresti pe 6 martie 1990, printre colaboratorii primului numar regasindu-se Ion Ratiu, Bartolomeu Anania sau Radu Ciuceanu.
- Gazeta Sporturilor este cel mai vechi si longeviv ziar de sportdin Romania. Cotidianul a fost infiintat in 1924, dar a fostdesfiintat dupa instaurarea comunismului si inlocuit cu Sportul,ziar sub egida Partidului Comunist. Si-a reluat vechiul nume in1990 si a fost printre primele ziare privatizate in Romania dupa1990. Dupa o perioada in care s-a aflat in posesia trustuluielvetian Ringier, actualmente face parte din trustul Intact.Directorul ziarului este Ovidiu Ioanitoaia, redactor-sef fiind Catalin Tolontan.
- Ziarul Cotidianul a fost lansat pe 10 mai 1991, cu Ion Ratiu director. Din redactia ziarului faceau parte, la acea data, Nicolae Prelipceanu, Dan C. Mihailescu si Dan Caragea, printre colaboratori numarandu-se Florin Iaru, Radu Vasile sau Andrei Pirvu. Ziarul afost condus de Doina Bisca, editor, (1991 - 1997), Tia Serbanescu,redactor-sef, (septembrie 1997 - aprilie 1998), Ion Cristoiu,director, (mai 1998 - iunie 1999). In 2004, Cotidianul a fost achizitionat de Grupul Catavencu. In mai 2006, pachetul majoritarde actiuni al Grupului Catavencu este achizitionat de Realitatea Media, formandu-se trustul Realitatea-Catavencu. Cotidianul a avut, in 23 decembrie 2009, ultima aparitie. Fiul fondatorului IonRatiu, Nicolae Ratiu, a comentat doar: Sunt trist.
- Tot in 1991 este lansata si revista Academia Catavencu, de catre mai multt jurnalisti, condusi de Mircea Dinescu. Anterior, o partea echipei fondatoare a revistei lansase doua publicatii, pentru operioada scurta de timp - Catavencu Incomod si Catavencu International. In 2006, revista a fost achizitionata de Realitatea Media. Dinescu a fost redactor-sef al publicatiei pana in 1998.
- Evenimentul Zilei a aparut la Bucuresti, in 22 iunie 1992, cu Ion Cristoiu redactor-sef. Printre colaboratorii primului numar se regasesc Sorin Rosca Stanescu, Florin Nitoiu, Radu Ciobotea, Mircea Suciu sau Gabi Marinescu. Ziarul a fost fondat de Ion Cristoiu, Cornel Nistorescu si Mihai Carciog. Cotidianul este condus de IonCristoiu pana in 1997. Evenimentul zilei a fost achizitionat, impreuna cu compania care il edita - Expres Publishing, de compania germana Gruner+Jahr in 1998, care, in 2003, a vandut titlu ltrustului german Ringier.
- Ziarul Cronica Romana a fost lansat la 25 ianuarie 1993 sub conducerea directorului Horia Alexandrescu. Printre colaboratori se numara Nicolae Manolescu, Lucia Ivanescu, Corina Cretu sau Gabriela Popescu. In prezent, ziarul este condus de Razvan Sindilaru si este editat de SC Standard Media SRL.
- Saptamanalul Dilema apare la Bucuresti pe 14 ianuarie 1993, subconducerea directorului Andrei Plesu, fiind editata de FundatiaCulturala Romana. Printre colaboratori se numara Mircea Iorgulescu,Octavian Paler, Zigu Ornea, Bogdan Ghiu si Stefan Augustin Doinas.
- Dilema isi intrerupe aparitia in 2000, fiind relansata inianuarie 2004 sub numele de Dilema Veche, cu Andrei Plesu director fondator. Redactorul-sef al publicatiei este Mircea Vasilescu. Din redactie faceau parte Magdalena Boiangiu, Adrian Cioroianu, Radu Cosasu, Andrei Manoliu, Matei Martin, Cezar Paul-Badescu, IaromiraPopovici sau Simona Sora. Printre colaboratori se numara Adina Popescu, Robert Turcescu, Sever Voinescu sau Ana Mihailescu.
- Ziarul Jurnalul National a fost fondat in 7 iulie 1993. In luna iunie 1995 a fost fondata Compania Jurnalul care face parte din grupul media al holdingului Intact. In prezent, Jurnalul National este condus de Marius Tuca - director general, iar redactori-sef ai publicatiei sunt Dan Constantin, Valentin Zaschievici, Marina Constantinoiu si Victor Ciutacu.
- In 1994, pe piata presei apare cotidianul Ziua, lansat pe 15 iunie, sub conducerea directorului Sorin Rosca Stanescu, printrecolaboratori numarandu-se Adrian Patrusca si Ion Grosan. Inprezent, Ziua este condusa de Mihai Palsu, ca director general, siRoland Catalin Pena, ca redactor-sef. Ziarul Ziua este editat degrupul de presa Ziua, detinut 100% de Asociatia SalariatilorPetrom.
- Ultima Ora apare la Bucuresti la 18 septembrie 1996, subconducerea directorului Ion Marin. Printre colaboratorii primuluinumar se regaseau Catalin Tache, Cristi Godinac, Romeo Diaconescu,Daniela Dimitru sau Monica Radoi.
- Ziarul Curentul este lansat la Bucuresti in octombrie 1997 inserie noua, cotidianul aparand pentru prima data in 1928. Colegiuldirector al publicatiei era format din Anton Uncu, CristianAntonescu, Corneliu Vlad, George Nicolescu, Gilda Lazar, IgorButnaru si Ioan Timofte. In prezent, Mirela Iacob ocupa functia dedirector general al ziarului, in timp ce Iulia Nueleanu esteredactor-sef al publicatiei.
- Ziarul National a fost lansat in iunie 1997 si ramane la aceastadenumite pana in 2005, cand devine 7 Plus. In 2009, ziarul revinela titlul National. Publicatia s-a lansat cu Gheorghe Voicuredactor-sef si Iliuta Naghi, patron.
- Pro Sport a fost infiintat pe 2 iulie 1997, de MediaPro, fiindprimul ziar full-color din Romania, fiind condus Ovidiu Ioanitoaia,director general, si Catalin Tolontan, redactor-sef. In 2003,titlul a intrat in portofoliu Ringier. Cateva luni mai tarziu,intreaga echipa a demisionat, iar in iunie 2003, Dan Chiotea a fostnumit redactor-sef al ziarului. Dan Filoti a fost numitredactor-sef adjunct in aprilie 2005. Incepand cu 12 ianuarie 2008,cotidianul Pro Sport a reintrat in portofoliul Media Pro,Publimedia achizitionand acest titlu in noiembrie 2007, de laRingier Romania. Noul redactor-sef al Pro Sport a fost numit DanFiloti.
- Ziarul Financiar a fost lansat pe 16 noiembrie 1998 de catreGrupul mediaPro. Printre editorialistii ziarului s-au numarat, lalansare, Oana Marinescu, Ana Dinescu, Adelina Radulescu si GabrielG. Stanescu. In prezent, Ziarul Financiar este editat de PublimediaInternational si este coordonat de Cristian Hostiuc, directorEditorial, si Sorin Paslaru, redactor-sef.
- In 2002, la Bucuresti a fost lansat ziarul Gardianul, cu GabrielG. Stanescu - director general, si Sorin ovidiu Balan -redactor-sef. Printre colaboratorii primului numar s-au numaratMarius Guta, Magda Spiridon, Elena Tomulescu, Diana Protopopescu,Alecu Racoviceanu, Tatiana Dabija, Ioana Popescu sau Paul Andone.In prezent, Gardianul este editat de SC Best Media Press, iarcolegiul editorial este format din Lidia Popeanga-Mitchevici, AlecuRacoviceanu si Val Valcu.
- Ziarul Averea a fost lansat in mai 2005. Fondatorul publicatieieste Sorin Rosca Stanescu, iar directorul acesteia - Radu Budeanu.In octombrie 2006, Radu Budeanu i-a vandut cotidianul Averea omuluide afaceri Dinu Patriciu, care l-a integrat in holdingul Adevarul,pentru ca ulterior, in februarie 2007, sa-i schimbe denumirea in Click!.
- Ziarul Gandul a fost lansat pe 4 mai 2005 sub conducerea unui Consiliudirector format din Cristian Tudor Popescu - director, Mircea Dinescu - senior editor, Adrian Ursu, Bogdan Chirieac si LeliaMunteanu - redactori-sefi, Marius Nitu si Serinela Spatarelu -redactori-sefi adjuncti, Crisan Andreescu si Nicolae Miliaru -secretari generali de redactie. In prezent, cotidianul Gandul este editat de Publimedia. Redactor-sef al publicatiei este Claudiu Pandaru.
- Anii 2006, 2007 si 2008 nu au adus lansari importante pe piata ziarelor bucurestene, cele mai importante dintre acestea fiind CanCan, Business Standard, Compact si Ring.
- Astfel, in aprilie 2007, Radu Budeanu a lansat tabloidul CanCan, pentru ca in mai, Ringier Romania sa lanseze cotidianul gratuit Compact. Tot in mai 2007, Realitatea-Catavencu a lansat pe piata cotidianul Business Standard, care si-a incetat aparitia in print in decembrie 2009.
- In aprilie 2008, oamenii de afaceri Ionut si Robert Negoita aulansat pe piata bucuresteana tabloidul gratuit Ring.
- Conform lui Cristian Tudor Popescu, la 20 de ani de la Revolutie, ziarul s-a indepartat de carte, jurnalismul s-a indepartat de televiziune si s-a apropiat de internet, ziaristul a devenit un prestator de servicii, cetateanul a devenit ziarist.

(Sursa: mediafax.ro)