Senatorul Butunoi Ionel Daniel a sustinut o declaratie politica intitulata "Consecintele incapacitatii de plata a creditelor", pe care o puteti citi in continuare.

Inrautatirea situatiei economice pe plan extern a generat nenumarate probleme pentru cei care au contractat credite in perioada de crestere economica a pietelor imobiliare. Astfel unele persoane au intrat in incapacitate de plata, ceea ce a influentat majorarea soldului creditelor neperformante. Cred ca nu sunt singurul parlamentar care a fost sesizat cu probleme asemanatoare.
Stim cu totii ca bancile au luat masuri in ceea ce priveste rezolvarea acestei probleme propunand ca o varianta - creditele de refinantare, dar acest lucru inseamna insa un cost in plus, percepandu-se comision anual suplimentar de catre banca, ceea ce este in defavoarea titularului creditului.
La momentul actual sunt foarte multe persoane care se tem de pierderea locurilor de munca, de somaj sau de deces, care sunt afectate de masura evacuarii, care, in scurt timp, vor ajunge sa fie asistati social.
Falimentul personal al celor care au contractat credite imobiliare se definitiveaza atunci cand titularii creditelor sunt nevoiti sa evacueze imobilele unde locuiesc ca urmare a hotararilor de executare silita.
Trebuie sa fim constienti ca aceasta masura a evacuarii conduce la scaderea preturilor locuintelor, ceea ce e si in defavoarea creditorilor, bancilor, firme de utilitati sau firme de recuperare intrucat datoriile vor fi recuperate doar partial prin valorificarea locuintelor recuperate in contul datoriilor.
Stimati colegi, trebuie sa ne gandim impreuna la o solutie care presupune luarea unor masuri de protectie atat a debitorului cat si a creditorului.