Senatorul Ilie Sarbu, Lider al Grupului Parlamentar al PSD, a transmis o declaratie de presa intitulata: "Stelian Fuia, agent de vanzari!?"

Ministrul Stelian Fuia a reusit, fara prea mari eforturi, sa-si demonstreze "competenta" si cunostintele in conducerea ministerului agriculturii. Dupa ce a ajuns subiect de ironii mediatice - odata cu declaratiile despre oua si gaini - acum domnul Fuia loveste din nou. Recent, acesta a afirmat ca "sansele de a bloca vanzarea terenurilor catre straini dupa 2013 sunt extrem de reduse, pentru ca este aproape imposibil de modificat tratatul de aderare a Romaniei la UE, care contine aceasta clauza." In maniera sa proprie de comunicare, Stelian Fuia a adaugat ca cei care au "facut vorbire" au uitat sa citeasca textul tratatului de aderare. Dupa cum se stie, chiar ministrul Fuia a lansat in public tema vanzarii terenurilor agricole.
In urma cu mai putin de 24 de ore, domnul Stelian Fuia a reluat subiectul, precizand ca sansele Romaniei de a impiedica nerezidentii sa cumpere terenuri din 2014 sunt practic nule.
Interesant este faptul ca in luna februarie a acestui an, ministrul afirma ca intentioneaza sa obtina o prelungire a moratoriului privind interdictia strainilor de a cumpara terenuri, prin modificarea tratatului de aderare.
Cum poate fi catalogata aceasta schimbare de atitudine a domnului Stelian Fuia? A fost dezinformat, in urma cu doar cateva saptamani, sau intre timp a fost "convins" sa se transforme intr-un agent de vanzari pentru cei dornici sa achizitioneze terenuri in Romania, cat mai repede, tinand cont de scaderea pretului terenurilor agricole.
Pentru informarea corecta a celor interesati, facem urmatoarele precizari privind prevederile valabile in acest domeniu:
- cetatenii din UE care doresc sa se stabileasca in calitate de fermieri ce desfasoara activitati independente si sa achizitioneze terenuri agricole in Romania nu sunt supusi niciunei restrictii sau proceduri diferite de cele aplicabile resortisantilor;
- persoanele juridice stabilite in Romania pot, de asemenea, achizitiona liber terenuri agricole, indiferent de nivelul participarii straine la capitalul acestora.
Aceste posibilitati de investitii pentru strainii din UE demonstreaza ca restrictiile aplicabile in Romania si Bulgaria sunt mai putin stricte decat cele existente in unele state care au aderat la UE in 2004 si care au solicitat o perioada de tranzitie in ceea ce priveste achizitia de terenuri agricole.
Principala diferenta este ca in Bulgaria si Romania nu exista restrictii privind achizitia de terenuri agricole de catre persoanele juridice stabilite pe teritoriul lor, indiferent de participarea straina la capitalul persoanelor juridice respective. Achizitia de terenuri de catre investitorii straini a fost in mod clar incurajata in urma restituirii terenurilor catre proprietarii privati.
Recomandam ministrului Stelian Fuia ca daca tot isi doreste o prelungire a moratoriului privind interdictia strainilor de a cumpara terenuri agricole in Romania, sa procedeze conform practicilor Uniunii Europene, pe care banuiesc ca le cunoaste, si sa inceapa negocierele in acest sens.