Primaria Craiova vrea sa cheltuiasca un milion de euro, bani europeni, pentru refacerea teatrului de vara din Parcul "Nicolae Romanescu", constructie pe care arhitectul-sef al orasului ar desfiinta-o
Forul legislativ local din Craiova a aprobat joi cererea de finantare a proiectului intitulat "Reabilitare teatru de vara din Parcul 'Nicolae Romanescu'". Investitia are o valoare totala de 4,4 milioane de lei si se doreste a fi facuta in proportie de 98% cu fonduri europene nerambursabile, obtinute prin Programul Operational Regional. De la bugetul local va fi suportata doar cota de 2% din cheltuielile eligibile (circa 70.585 de lei), la care se vor adauga cheltuielile neeligibile (34.568 de lei) si valoarea TVA-ului (842.973 de lei, care vor fi insa recuperati de la bugetul de stat).

O idee mai veche a primarului

Ideea reabilitarii acestui teatru de vara e veche. La propunerea primarului Antonie Solomon, au fost facute un studiu de fezabilitate si un proiect in acest sens inca din anul 2005, documentatie actualizata ulterior in mai multe randuri - in 2006, 2008, 2010 si 2011.
Prin proiect se propunea ca scena si anexele sa fie modernizate prin decopertarea tuturor tencuielilor si refacerea lor, iar in zonele foarte deteriorate sa se aplice tencuieli armate cu plasa rabit si finisate cu mozaic. Pardoselile urmeaza sa fie finisate cu gresie, exceptie facand scena, care va fi acoperita cu beton de uzura acoperit cu criblura de bazalt. Anexa scenei va avea invelitori din membrana bituminoasa cu ardezie, iar scena propriu-zisa va fi acoperita cu o structura usoara din metal si placi de policarbonat alb semiopac.
In "sala", asfaltul aleilor si culoarelor va fi inlocuit cu placi de bazalt, iar gradenele vor fi refacute, urmand sa fie prevazute cu scaune individuale din fibra de sticla. Intreaga zona a spectatorilor va fi la randul ei acoperita cu o structura metalica pe care sa se sprijine o folie de poliplan alb, detasabila pe timpul iernii pentru a nu fi rupta de greutatea zapezii.
Teatrul de vara ar urma sa fie dotat cu instalatii moderne de sonorizare si iluminat, iar fosa orchestrei va fi desfiintata, peste ea urmand sa fie extinsa scena.
In urma modernizarii ar trebui sa rezulte un teatru de vara cu 878 de locuri individuale, dispuse pe 11 gradene. Se propune totodata realizarea in vecinatatea scenei a unui grup sanitar modern, cu patru cabine WC.

"Teatrul de vara nu face parte din istoria acestui parc"

Arhitectul-sef al Craiovei, Mircea Diaconescu, s-a opus acestei investitii. "Eu nu as tine acest teatru de vara. In primul rand, el nu face parte din istoria acestui parc, ci a fost facut ulterior. In al doilea rand, este amplasat langa o casa (n.r. - Casa Bibescu, recent refacuta de primarie) care este un mare monument istoric. Teatrul de vara, in general, are o perioada de functionare mica. Noi nu avem niste veri foarte lungi - trei luni, poate. In restul timpului ce facem, ii aducem pe actori sa joace in ploaie? Iar spectatorii stau sub umbrele sa priveasca spectacolul? In plus, mai avem locuri unde putem tine spectacole in aer liber - pe Velodrom, pe esplanada de la Parcul Tineretului. Pot sa gresesc sau nu, dar asta e parerea mea personala. Eu sunt adeptul ideii ca parcul ar trebui sa contina ce a continut el initial, insa modernizat, cu alei facute frumos, cu replantarile necesare", a declarat Mircea Diaconescu.
Si totusi, primarul si consilierii locali au trecut peste parerea arhitectului-sef al municipiului. In documentatia aprobata de consilieri, reprezentantii Primariei Craiova sustin - sub semnatura primarului Antonie Solomon - ca necesitatea refacerii acestui teatru este justificata de "lipsa unui spatiu adecvat pregatirii si prezentarii spectacolelor de teatru in aer liber". Primaria sustine in cererea de finantare adresata autoritatilor europene ca "teatrul de vara este locul unde pot fi desfasurate activitati culturale prilejuite de diferite aniversari sau concerte ale orchestrelor de muzica usoara si populara, chiar de opera si opereta", mentionand totodata ca aceasta investitie este justificata intrucat "prezinta un potential turistic ridicat, putand fi principalul pol de atractie pentru vizitatorii municipiului Craiova", fiind util si pentru ONG-uri, care "vor avea posibilitatea de a-si prezenta obiectivele intr-un cadru natural".